Compromís demana la creació d’un banc d’aliments a Xàtiva

Sol.liciten al Consell de la Generalitat l’aprovació d’una normativa que prohibisca la desfeta sistemàtica d’aliments en bon estat per part del comerç

El grup municial BLOC-COMPROMÍS de l’Ajuntament de Xàtiva s’ha afegit a la demanda que la Coalició Compromís està fent a les Corts Valencianes i a nombrosos ajuntaments per tal d’aconseguir evitar que els supermercats es desfacen d’aliments que ja no són comercialitzables però encara estan en bon estat. Aquests productes passen a un ‘banc d’aliments’ que siga gestionat per les institucions amb col·laboració amb les diferents ONG’s i associacions xativines i arriben a les persones sense recursos.
En la passada Comissió Sociocultural, el representant de Compromís va exposar la intenció del seu grup de presentar la moció, i va demanar que s’iniciaren els tràmits des de la regidoria de benestar social i des del Consell Municipal d’Acció i Emergència Social, a la qual cosa la regidora es va comprometre a enviar una carta als diferents supermercats de la ciutat.
En la moció es demana al Consell de la Generalitat l’aprovació d’una normativa que prohibisca la desfeta sistemàtica d’aliments en bon estat per part del comerç d’aliments, parant especial atenció a les grans superfícies i cadenes comercials, que l’Ajuntament arribe a acords amb les superfícies comercials per tal que lliuren aliments que encara siguen aptes per al consum, i que cree amb ells un banc d’aliments que siga gestionat per l’Ajuntament i el Consell Municipal d’Acció i Emergència Social, en el qual es troben les diferents associacions que atenen en Xàtiva els necessitats. Al respecte, des de Compromís s’indica que la coalició ha mantingut contactes amb diferents empreses d’alimentació radicades al País Valencià que estan disposades a participar en aquesta iniciativa, que ja s’està portant a terme en diferents localitats valencianes.
Com s’indica en la moció, «el nombre de famílies que viuen per sota del llindar de la pobresa, segons l’últim informe de Càritas, arriba ja a tocar el 24% del total de les llars a l’Estat Espanyol. Això vol dir que aquestes famílies viuen amb menys de 627 € al mes. A més, el 36% del total de les famílies valencianes, segons dades de l’INE, no tenen capacitat econòmica per tal d’afrontar despeses imprevistes, com ara la reparació d’electrodomèstics o activitats extraescolars per als seus fills». Per a Cristina Suñer, portaveu de BLOC-Compromís a l’Ajuntament, “la situació actual de crisi, en la que cada vegada més famílies es veuen amb dificultats per a cobrir les seues necessitats més bàsiques, fa que siga necessària la solidaritat des de totes bandes. Amb aquesta iniciativa volem intentar pal·liar d’alguna manera l’actual situació, encara que queden moltes coses per fer, doncs és necessari un esforç per part de totes i tots, i un canvi de mentalitat de les institucions i de les persones, per poder ajudar a tots els que ho estan passant malament. A més, donada la recent creació del Consell Municipal d’Acció i Emergència Social, aquestes accions haurien de ser coordinades des d’aquest organisme, que és on estan representades les associacions que coneixen la realitat de les necessitats que hi ha a la nostra ciutat.”