Compromís de Xàtiva presenta una moció per rescatar les autopistes valencianes

Cristina Suñer: «La recuperació de l’AP-7 per a un ús lliure de peatges ha estat una antiga reivindicació dels municipis»

Bloc-Compromís de l’Ajuntament de Xàtiva presentarà al plenari de hui una moció per al rescat de les autopistes valencianes. Com indica la regidora del grup Cristina Suñer, «la recuperació de l’AP-7 per a un ús lliure de peatges ha estat una antiga reivindicació dels municipis, que han vist com esta infraestructura viària condicionava les seues activitats sense rebre a canvi els beneficis que compensaren els desavantatges que suposa la seua existència».

«Des de fa dècades, aquest greuge comparatiu amb altres territoris de l’Estat ha estat un autèntic llast per a l’economia valenciana i un factor negatiu pel que fa a la mobilitat al llarg del territori valencià i, també, pel que fa a les comunicacions cap al nord», assenyala Suñer. Per tant, la recuperació d’esta infraestructura constitueix, segons Compromís, «una reivindicació històrica que, malgrat tot, no ha estat estimada pels successius governs autonòmics i estatals. Ben al contrari, les concessions s’han anat allargant fins a arribar al 2019», denuncien.

Davant de la possibilitat de les que concessionàries d’autopistes de Madrid entren en fallida, la ministra del Govern Espanyol Ana Pastor ha manifestat la seua voluntat de rescatar aquestes autopistes i finançar el rescat allargant les concessions de les autopistes de Catalunya i de la Comunitat Valenciana. «Això suposa un greuge per als valencians i valencianes, que hauran de continuar pagant peatge durant més anys per rescatar el de Madrid», diu Suñer.

El grup parlamentari Compromís ha presentat recentment a les Corts Valencianes una Proposició de Llei per al rescat parcial de la concessió en els trams de peatge de la infraestructura viaria AP-7 que transcorre per sòl valencià. L’objecte de la Llei és la recuperació lliure de peatges i càrregues de l’AP-7 per al seu aprofitament eficient, així com per al rescat selectiu dels trams qualificats com a estratègics per la mobilitat interior del territori valencià.
D’aquesta manera, Bloc-Compromís de Xàtiva proposa al plenari que l’Ajuntament de Xàtiva done suport a les Corts Valencianes en l’aprovació i tramitació d’una Proposició de Llei per la qual s’allibere de peatge la totalitat del tram de l’AP-7 que transcorre pel territori valencià.
També sol.licita que el Consistori manifeste el seu rebuig al possible rescat per part del Govern l’Estat de les autopistes de radi de Madrid a costa d’allargar les concessions de les autopistes de peatge del País Valencià. I finalment, que el govern local mostre la seua solidaritat amb els ciutadans que s’han adherit a la campanya #novullpagar com a forma de protesta.

 

Foto: http://www.casaturismorural.com