Compromís acusa Rus de mentir i fer electoralisme amb la baixada d’impostos

Suñer: “Rus va rebutjar les nostres propostes d’una major baixada a la major part de la ciutadania i ara vol enganyar la gent per motius purament electorals”

La portaveu de COMPROMÍS Xàtiva, Cristina Suñer, ha acusat l’alcalde Alfonso Rus de “mentir i fer electoralisme” amb l’anunci de la baixada d’impostos anunciat el passat divendres. Segons va dir Rus en roda de premsa, en l’impost de bens immobles el tipus urbà baixarà de forma generalitzada de 0,63 a 0,60. «Aquesta baixada es fa després d’haver aprovat el mes passat les ordenances en el ple de l’Ajuntament, en el qual Rus va rebutjar totes les propostes de l’oposició que demanaven impostos més justos i més baixos, i ara l’alcalde ho anuncia als mitjans», critica Suñer.

Però a més, des de COMPROMÍS han explicat que la baixada anunciada del tipus en l’IBI només farà que es mantinga l’impost: “en 2005 es va fer una revisió cadastral, i si s’haguera aplicat directament hauria suposat una pujada, segons immoble, del doble del rebut de la contribució. Aquesta pujada s’ha repartit en 10 anys, fins el 2015, per la qual cosa el rebut ens puja al voltant d’un 5% cada any. La baixada del tipus anunciada només servirà per compensar aquest augment, no per baixar l’impost.” I ha exigit que “ens explique on estan els dos milions d’euros que diu que es deixaran d’ingressar, quan a més, en el projecte de pressupost que es debatrà la setmana que ve en comissió només es recull una baixada de 200.000 euros en els diners que aportem totes les xativines i xativins. O els dos milions són una xifra inventada per a dir als mitjans o el pressupost és paper mullat i l’alcalde es riu de les institucions.”

Des de COMPROMÍS recorden que ja van proposar que la baixada del tipus fóra fins el 0,55, que incloguera bonificacions per als immobles que utilitzen energies renovables, els de les pedanies o els del nucli històric, i que, per no disminuir els ingressos i mantindré els serveis, aquesta baixada es compensara amb augments als immobles d’un valor molt elevat i penalitzacions als qui tenen pisos buits només per especular, a més d’una sèrie de mesures per fer uns impostos més justos i progressius, «però el PP va rebutjar totes les propostes».

Finalment, Suñer ha declarat que: “Rus, que no es va dignar a vindre a l’últim ple per debatre els problemes de totes les xativines i xativins, ara anuncia una rebaixa d’impostos en roda de premsa, el mateix Rus que porta 18 anys pujant els impostos i balafiant els diners de totes i tots en els seus capricis. Ho fa ara perquè sap que si ho fa per a 2015 la ciutadania no ho veuria en el rebut abans de les eleccions, ho fa tard i malament, ho fa apareixent com el gran salvador, però allunyat de la ciutadania, sense saber les seues necessitats i sense escoltar les propostes que li portem fent des de fa anys. I ho fa, si és cert tot el que diu, posant en perill els pocs serveis que presta l’Ajuntament, perquè els pocs diners que tindrà s’hauran de destinar a pagar els deutes que ens deixa la seua mala gestió.”