El Taller d’Ocupació “Vila d’Ontinyent”, posat en marxa el passat 28 de desembre per l’Ajuntament de la ciutat, comença estos dies la seua segona fase de funcionament. El taller ocupa i forma a 36 persones desocupades amb la voluntat d’afavorir la inserció en el mercat laboral d’estes persones de més de 25 anys i amb carències formatives. En total són 30 alumnes i 6 professors els que estan assistint a classes en les especialitats de maçoneria, manteniment d’edificis i ajuda a domicili, comptant cada especialitat amb 10 alumnes. “El taller ha començat aquest mes de juliol la segona fase del seu funcionament, una volta finalitzat el primer semestre de la seua activitat, de caràcter més formatiu amb un balanç molt positiu” segons apuntava l’alcalde, Jorge Rodríguez, que gestiona directament l’àrea de Promoció Econòmica.
Fins ara, al taller de maçoneria s’ha dut a terme la construcció de murs de pera per delimitar i millorar els punts de recollida selectiva de residus al disseminat; s’ha reposat el mur de contenció de pedra del centre de dia de discapacitats, s’ha construït una bancada de pedra al parc de Sant Rafel i s’ha reparat l’escalinata de pedra a l’ermita de San Esteve. Actualment, es troben reconstruint dos forns de calç al paratge de la pinada de Galindo, a la zona del Pou Clar. “En aquest segon semestre, està previst seguir millorant altres punts de recollida selectiva de residus al disseminat i fer el mur de tancament de l’alberg Perú en cas que es dispose de l’autorització pertinent”, apunta l’alcalde.
Quant al taller de manteniment d’edificis s’ha dut a terme tasques de manteniment i millora als col.legis públics del municipi; periòdicament es fa el manteniment dels exteriors de l’alberg Perú, i es supervisa l’estat interior de l’edifici; i s’ha col.laborat al desmantellament de la biblioteca del Carrer Major i el muntatge de prestatgeries en altres dependències. Actualment, es troben finalitzant una redistribució de l’espai a les plantes 1 i 2 de l’EPA Sant Carles. Entre els tallers de maçoneria i el de manteniment d’edificis van construir els serveis de WC a les naus de mercaderies de Renfe, per al seu us per part del personal del propi taller d’ocupació, en el que s’ha definit per Jorge Rodríguez com “una aposta per anar millorant les instal.lacions tant per a esta actuació com per a altres que es puguen fer de cara al futur”.
Per últim, el taller d’ajuda a domicili està donant suport al Servei d’Atenció Domiciliària i al Servei de Proximitat, col.laborant amb el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament. El taller d’ocupació, com que és un programa mixte de formació i treball, també imparteix al seu alumnat formació professional específica de l’especialitat o ofici. Paral.lelament també s’imparteixen mòduls de seguretat i higiene laboral, orientació laboral i formació empresarial, informàtica, sensibilització ambiental o habilitats socials. Tanmateix, es du a terme la preparació per a obtenir el graduat en ESO a aquells alumnes que no el disposen.
El taller d’ocupació “Vila d’Ontinyent” està promogut per l’Ajuntament i cofinançat pel Fons Europeus i pel Servef amb un total de 564.944,10 euros. La seua durada total es d’un any, per la qual cosa es finalitzarà el proper 27 de desembre de 2011.