Carta oberta a Albert Rivera (des d’un poble valencià)

Per Vicent Muñoz Jordà, Alcalde de la Font de la Figuera

Distingit Albert Rivera,

Espere que si li escric en la meua llengua vostè em puga entendre. Des de la seua terra, potser, tenen diferències amb nosaltres, però és segur que algunes semblances tenim. Jo, per la meua part, reivindique singularitats pròpies de pobles com el meu, on diem “cuixot” i no ‘pernil’, on diem “cusquelles” i no ‘cosconilles’ (esta l’he escoltada de tantes formes diferents que no sé si cadascun dels pobles que n’utilitza una o altra es considerarà independent a la resta…).
Vull aprofitar que vostè i el seu partit semblen no conèixer ni saber on està la Font de la Figuera, ni quina llengua parlem, ni els costums que tenim, per convidar-lo a un gaspatxo (manxec, si vostè vol) al més pur estil de la Font de la Figuera. Després, li assegure, que es xuplarà els dits.
Em plau explicar-li que la Font de la Figuera és el primer poble (entrant per Almansa) del País Valencia, però vostè pot nomenar-lo Comunitat Valenciana, o Regne de València, com vullga. Li assegure que jo no discutiré per eixes coses. Tinc molta més feina com alcalde per solventar.
El poble i l’ajuntament del què tinc l’orgull de presidir i governar democràticament és un poble obert que acull a qui ens visita, on les persones viuen i conviuen tant bé com podem. En eixa convivència no entren totes les persones, per desgràcia, i imagine que, com a la Font de la Figuera, a d’altres pobles com Vilamarxant, Torreblanca o Santa Pobla… Què pensaran a Benicàssim on l’alcaldia la tindrà el pp amb una imputada per corrupció? Què pensaran els seus ciutadans i les seues ciutadanes?
Lamente informar-lo de què no em considere això que diuen “pancatalanista”. Jo sóc un valencianista convençut de què cal valorar molt més tot allò que tenim a prop. Disculpe’m vostè. Potser algú del meu partit ho siga, i tindrà la llibertat de ser-ho, i es disguste perquè jo no, però serà el seu problema, com també ho és de vostè, senyor Rivera.
La forma tan poc democràtica en què està tractant a les persones que s’han presentat a tants pobles i ciutats baix les seues sigles, perquè pensaven que el què vostè plantejava podia estar bé, realment em preocupa, com a demòcrata convençut. Si vostè continua prioritzant els seus interessos per a les eleccions de novembre per davant de la convivència als pobles serà decisió seua. No seré jo qui li haja de fer l’estratègia a vostè, perquè ja ha deixat clar que, després de les Generals, el què faça falta.
Sí li reconeixeré, que, des del meu treball institucional procure ser “separatista”, però no com els que vostè diu, sinó separatista de les injustícies, separatista de les formes dictatorials, separatista de la discriminació pel motiu que siga…
Ja li he dit quines són les meues prioritats, treballar per la Font de la Figuera i per les persones que ací vivim, especialment per aquelles excloses i maltractades per un sistema injust que entre totes i tots caldrà millorar.
Potser vostè, si és candidat, com tot apunta, a les Eleccions Generals de novembre puga fer més que jo des d’este poblet de menys de 2.200 habitants. L’ anime a que pense en els xicotets, en aquelles persones que menys tenen, en aquelles persones que porten massa temps passant-ho malament, i que no tenen ni per comprar el pa, eixe pa al què vostè pretén pujar-li l’IVA.
La meua tasca a l’ajuntament ha passat d’estar a l’oposició, a formar part del govern i, ara, a presidir este digne ajuntament. I, sempre he procurat parlar i dialogar amb totes i tots els representants públics, i sempre he intentat arribar a consensos per millorar el nostre poble. De vegades, hi ha persones que no es presten a això, i no crec que, amb eixa línia, facen bé una tasca tant delicada com presidir un ajuntament o dirigir un poble.
Aprofite per demanar-li més respecte a persones com Puri Lluch, amb la que estic segur que vostè ni ha parlat, ni coneix, per la que vostè segur que ni s’ha interessat per com ha passat estes setmanes, ni li ha preguntat perquè va decidir pegar el pas i tornar a la política, complicant-se la vida, com ens passa als regidors i regidores de poble. Estic segur que no li ha preguntat què la va impulsar a ella i a la gent que l’acompanyava a unir-se a Ciutadans. Això, senyor Rivera, també serà el seu problema.
Li assegure que tot i les discrepàncies que puga tindre amb ella, treballarem els dos per trobar punts d’encontre i que això millore la Font de la Figuera, però, sobretot, que millore la convivència d’este poble.
Li informe també que li he plantejat que porte la regidoria de Turisme perquè pense, a més, que ho pot fer molt bé.
El convide, de nou, a vostè i a la seua portaveu a estes terres (o candidata sense veu, això és la seua decisió) a vindre, a visitar la Font de la Figuera, a provar eixa gaspatxada que li comentava, ben fontina, encara que no sabem si poguera tindre origens manxecs. És el què tenim els pobles que estem en contacte amb altres pobles, que rebem influencies i influïm els uns als altres. Jo pagaré els ingredients i mon tio, cuiner de tota la vida, els cuinarà, que ací també som molt «campetxanos».
El convide també a visitar els nostres cellers i provar els nostres vins, i veurà vostè com els vins valencians tenen poc que envejar als d’altres llocs(sense cap ànim de confrontacions entre territoris, no són les meues formes) I, al mateix temps visitarem el Museu Històric- Etnològic, el retaule de Joan de Joanes a l’església, i caminarem pels carrers del poble amb tant d’encant i que necessita de persones valentes i decidides, com Puri Lluch i altres regidors i regidores, predispostos a treballar amb trellat, seny i ganes pel seu poble. I parlarem de la Font de la Figuera i les seues necessitats.
Convidat està. Vostè i doña Carolina Punset. I, si es perden per arribar a l’ajuntament, no es preocupen, que jo, sabent-ho, els esperaré a l’entrada del poble. Així coneixerà com patim problemes molt més importants, com l’autovia, que el Ministeri de Foment ha convertit en eterna,o el desviament d’aigües, que no projecten ni executen i que ens destrossen els camins i els bancals.
Els esperem, amablement, per parlar d’allò que ens importa, el nostre terme i les persones que ací vivim i convivim, valencianoparlants, des de sempre, des de que es fundà el poble i comprovaran que, ací som valencians de sentiment, llengua i cultura. Fins prompte!

La Font de la Figuera, a 18 de juny de 2015.
Vicent Muñoz Jordà, alcalde compromès amb la Font de la Figuera.