Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia 2010 de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida

cartell_banner_presentaci_1Avui dia cinc de novembre, a les huit de la vesprada, el Saló de Plens de l’Ajuntament de la Pobla del Duc acollirà la presentació del «Calendari de Festes, Tradicions i Gastronomia 2010» que edita l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida.
En aquesta ocasió, l’esperat calendari commemorarà el centenari de la crisi coneguda com de «l’Any Deu», que tant arrelada ha quedat en el parlar de tota la comarca, i que fou causada per una forta passada de «mildiu», de la fil·loxera que va desfer totes les vinyes, afectades ja per una gran sequera. Tot això provocà l’emigració de centenars de valldalbaidins i una reestructuració econòmica i laboral en la comarca. Des de llavors, diem que sembla «L’Any Deu» a qualsevol situació que sembla superar-nos, i també a qualsevol desgavell o poc trellat. I és a aquesta vessant divertida i animosa que hem volgut agafar-nos, sense oblidar-nos d’explicar la banda trista d’aquell moment.

Així, el Calendari de l’IEVA de 2010, ara que s’acompleixen també els 10 anys del seu naixement, és un recull desacomplexat, variat, original i colorista. Segueix la manera de fer de sempre però compta amb unes grans novetats, com és el fet que recull les històries més esbojarrades de la comarca per a unir-les als personatges llegendaris més coneguts i així, remesclar-se en un homenatge a un dels nostres més grans artistes, els quadres del qual recorreran les pàgines de l’edició d’aquest nou «Any deu», dirigida de nou per l’etnògraf Sergi Gómez i Soler i que ha comptat amb un gran equip de realització, amb Daniel Alfonso, Casimir Romero, Àngel Canet, Esteve Castelló, Alícia Tudela i l’art de Juanjo Alcaide, Juan Torres i especialment el de Joan Sancarlos…

Fuente: http://ievablog.blogspot.com/2009/11/presentacio-del-calendari-de-lieva-2010.html