C de CULTURA

De Laura M. Ibáñez

L’Albereda de Xàtiva ha servit d’escenari per a una original proposta organitzada per CIPFP La Costera de Xàtiva: una Jornada Solidària amb l’ONGD “Intervención, ayuda y emergencias” (iae RESCUE: http://www.iae.org.es/). És una d’eixes activitats que et fan parar l’atenció i reflexionar sobre les programacions locals culturals i socials i la seua dependència –o no tanta- dels pressupostos municipals.

No cal grans inversions ni grans despeses per poder oferir al ciutadà una variada oferta cultural. Sí que cal, en canvi, tirar mà de la intel.ligència, pensar i repensar, treballar i per poder incloure dins els serveis públics no sols inversions en infraestructures sinó també atenció a la programació cultural, perquè l’educació, la cultura, l’art, la música… també són ferramentes per fer front a una situació econòmica complicada com la que en estos moments vivim (i també són sectors que donen -i encara en podrien donar més- treball a molta gent; no cal deixar de banda el potencial de la indústria cultural com a una de les vessants que amb més força despunta al sector terciari de l’economia).

Tornant a la Jornada Solidària de La Costera. Han combinat animació infantil, gastronomia, tallers d’artesania i animació musical per a oferir a Xàtiva i els seus voltants una vesprada de festa i solidaritat amb una inversió de ZERO EUROS aconseguint, a més a més, obtenir fons per a col.laborar amb una les ongd’s valencianes amb més projecció internacional. Per a fer possible esta proesa ha calgut esforç, treball, imaginació…i col.laboració. I la gent de Xàtiva ha sabut respondre, com sempre ho fa, amb el seu recolzament.

També els ciutadans de Xàtiva i la seua comarca han donat el seu suport a altres dues propostes culturals, dues exposicions itinerants de la Diputació de València que han batut rècord d’assistència a l’espai cultural de Sant Domènec (“Restes de vida, restes de mort”, del Museu de Prehistòria de València) i al Museu Municipal de l’Almodí (“Xàtiva en blanc i negre”) amb 2.500 i 3.200 visites registrades, respectivament. Si ofereixes qualitat, la gent “consumeix” qualitat i ofereix resposta.

A més, ambdues exposicions són un nou exemple d’alta cultura amb pressupost ajustat perquè han sigut la col.laboració i el treball dedicat, en este cas des de la Regidoria de Cultura de Xàtiva, els responsables que estes mostres produïdes per museus de prestigi hagen sigut exposades a la Costera.

Aleshores, en temps de crisi no hem de renunciar a la cultura ni acomodar-nos al “com no hi ha diners no es poden fer coses”; es poden fer, moltes i amb qualitat. I les programacions culturals no poden aspirar a funcionar només a colp de subvenció; la iniciativa i la imaginació tindran sempre el públic assegurat.