Bocairent sol·licita a la Generalitat un nou col·lector general d’aigües

El projecte, de caràcter “urgent”, requereix una inversió superior als 500.000 euros
Bocairent necessita “urgentment” un nou col·lector general d’aigües per a tot el centre històric i el barri medieval, segons ha afirmat l’alcalde Josep-Vicent Ferre. El primer edil ho va exigir recentment al nomenat director general de l’Aigua, José Alberto Comos, en una reunió mantinguda este dimecres en la que li va demanar que els tècnics del departament estudien la proposta presentada pel Consistori per incloure-la en els pròxims pressupostos de la Generalitat Valenciana. La inversió requerida supera els 500.000 euros.
De fet, Ferre va lliurar el projecte elaborat per l’enginyer Javier Ortega per a la creació d’una conducció totalment renovada que substituïsca l’actual que transcorre pel marge esquerre del llit del riu Clariano al seu pas pel nucli urbà i que presenta “nombroses deficiències pròpies d’una construcció amb prop de mig segle d’existència”, en paraules del primer edil. Entre els problemes existents figuren els vessaments d’aigües residuals per la presència d’eixides per mitigar el cabdal de la canonada, la forta sedimentació i la intrusió d’arrels, l’estretor del diàmetre en la zona del barri medieval, la inaccessibilitat en determinats punts que impedeixen realitzar-hi les continuades reparacions necessàries o, fins i tot, la manca de pendent en alguns trams.
Per tot això, la Generalitat Valenciana va encarregar a l’Ajuntament de Bocairent en gener del 2011 un projecte per estudiar la possibilitat de bastir un nou col·lector general. Ara, la solució plantejada preveu un sistema mixt que alterne intervals per gravetat amb tres estacions de bombeig que eleven el cabdal des del pont de Sant Blai, a la meitat de l’avinguda d’Espanya i en el carrer de la Baixada del tint.