Bocairent reviu la capitulació local del 21 d’agost del 1707

Les tropes austriacistes i borbòniques prendran de nou la vila mitjançant una recreació històrica

Quatre tropes austriacistes i dos de borbòniques recrearan demà dimecres, 21 d’agost, el setge i la capitulació de Bocairent a Felip V el mateix dia del 1707. Així, els Miquelets del Regne de València i els regiments de la Diputació de Catalunya, de Sant Narcís (Girona) i de cuirassers de Moià conformaran el bàndol dels partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria mentre que d’Almansa arribaran els partidaris del duc d’Anjou amb el Terç de morats vells i els integrants de “La Couronne”. En total, prendran part de la representació al voltant de mig centenar de persones a més dels membres del grup de dolçainers i de tabaleters local l’Aljub que encapçalarà la processó cívica.

L’activitat arrancarà a les 19.00 h a la plaça de l’Ajuntament on quedarà instal·lat el campament militar dels participants durant una hora. A continuació, el director de l’Arxiu municipal d’Ontinyent, Vicent Terol, serà l’encarregat de presentar l’acte i d’introduir els fets commemorats a partir del llibre “Bocairent i la Guerra de Successió” que pròximament editarà el consistori.

A les 20.15 h, tindrà lloc la presentació dels grups participants i una exhibició d’instrucció militar d’època a càrrec dels dos bàndols junt amb la disparada de dos salves d’instrucció. Tot seguit, la comitiva emprendrà camí cap a la Torre dels portuguesos, recentment restaurada i originària de la contesa de principis del segle XVIII, que acollirà la primera part de la recreació per a, posteriorment, dirigir-se cap a la plaça de Julián Herrero on s’efectuarà la segona part de la fita històrica. Finalment, els parlaments institucionals conclouran l’esdeveniment titulat “Bocairent resisteix”.

D’aquesta forma, la localitat reviurà el setge del seu territori que va començar el 15 d’agost del 1707 després de la caiguda d’Agres ja que Bocairent s’havia declarat partidària de l’arxiduc Carles en la Guerra de Successió a la monarquia hispànica ocorreguda entre 1702 i 1715. La rendició del 21 d’agost de fa 306 anys va comportar unes condicions molt acceptables per a la població i van permetre “conjurar l’amenaça dels més terribles espectres de la guerra, la fam, el saqueig i els combats” segons la historiografia local.