Bocairent recupera tretze pergamins dels segles XIV al XVI

Els documents, donats pel professor Ramon Martí, van ser extraviats als voltants del 1980
Un cúmul de circumstàncies ha fet possible que l’Ajuntament de Bocairent haja recuperat tretze pergamins datats entre els segles XIV i XVI del seu Arxiu municipal extraviats en unes obres de remodelació del consistori escomeses al voltant de l’any 1980. Així, un dels treballadors, Antonio Sanjuán, els va trobar a un contenidor entre els enderrocs i els va rescatar del que haguera sigut la pèrdua definitiva. Posteriorment, els va fer arribar al seu paisà de la Canyada, Ramon Martí, professor titular d’Història medieval de la Universitat autònoma de Barcelona, qui ha sigut l’encarregat de retornar-los a l’alcalde Josep-Vicent Ferre en un acte en el que també estigueren presents les regidores Noelia Vañó, Paqui Cabanes i Carmen López.

L’investigador no sols ha custodiat els documents durant tots aquests anys, sinó que també ha procedit de manera voluntària i altruista a la seua transcripció, que serà publicada pròximament. Per això, Ferre agraeix “públicament el gest de Martí per la seua gran aportació per a la conservació de la Història del nostre poble” ja que d’aquest donació suposa ampliar el fons municipal format actualment per 141 pergamins compresos entre el 1286 i el 1635. El professor va contactar a finals del 2010 amb el primer edil de Bocairent mitjançant una amistat comuna, Vicent Albero, director de l’IES Manuel Broseta de Banyeres de Mariola.

Els documents
El més antic dels documents, una àpoca referent a una contribució especial de 40 florins d’or per a les noces de l’infant Joan, data del 1371 mentre que hi ha quatre del segle XV i huit del XVI. El més reeixit és l’acta de la visita de l’inquisidor Joan Gastó el 23 d’agost del 1414 on eximeixen la institució dels crims d’usura comesos pels seus membres fins el moment i inspecciona especialment les disposicions testamentàries dels difunts. La resta, com el primer, són rebuts de diversos pagaments com el d’un cens a l’ermitori de Sant Miquel de Llíria (1517), el de la quarta col·lecta requerit per les Corts de Montsó del 1542, l’assignació de sis anualitats a Bocairent (1550) o les pagues degudes al Monestir del Puig de santa Maria (1551).