Bèlgida vibra amb la 35 Festa de les danses de la Vall d’Albaida

La cita reuneix balladors de quinze localitats i recupera “l’Ú” i la “Jota” de la població amfitriona
L’alta afluència d’espectadors i de balladors va marcar la 35a Festa de les danses de la Vall d’Albaida celebrada a Bèlgida dissabte passat, 8 de setembre. Una cercavila amb una mostra dels més de 500 participants va ser l’encarregada d’obrir la vesprada. Posteriorment, els representants de Benigànim, Bocairent, Alfarrasí, l’Olleria, el Palomar, Castelló de Rugat, Albaida, Ontinyent, Fontanars dels Alforins, Agullent, Montaverner, la Pobla del Duc i Quatretonda recorregueren els carrers de la localitat “mostrant les particularitats del ball de cada població fruit del seu arrelament al territori”, en paraules de Filiberto Tortosa, president de la Mancomunitat.
Els membres del grup la Barcella de Xert, al Baix Maestrat, van prendre part també de la dansada. La seua presència va permetre “veure la diversitat de formes de ball existent ja que van concloure la seua exhibició amb una configuració per trios en compte de per parelles o per quadres com és habitual a la Vall d’Albaida”, tal i com ressalta Tortosa. De fet, el conseller de Cultura de la Mancomunitat, Julià Engo, destaca com “en una mateixa vesprada vam poder fer un complet recorregut per la varietat del folklore de la comarca llegat pels nostres avantpassats i moltes vegades conservat gràcies a la tenacitat de persones que estimen la seua terra”.
Concretament, a Bèlgida la cita va servir per recuperar dos balls tradicionals com són “l’Ú” i la “Jota” gràcies “al treball de molta gent entre músics i balladors” que “ens han permés reviure una part del nostre patrimoni immaterial”, tal i com destaquen l’alcalde, Diego Ibáñez, i la regidora de Cultura, Noelia Vidal. D’aquesta forma, la font de la plaça de la Constitució va ser envoltada de balladors que acompanyats pels sons de la rondalla el So de la Solana van reestrenar “dos peces que feia molt de temps que s’havien perdut”, segons emfatitzen des del consistori.
Per això, Filiberto Tortosa considera que la 35a Festa de les danses de la Vall d’Albaida “va ser un èxit de públic i d’organització amb una participació massiva de gent de totes les edats que va contribuir a donar-li a l’acte la rellevància que es mereix”. Igualment, el president de la Mancomunitat va ressaltar que “activitats com esta ens fan estar més units a tots els habitants de la comarca perquè demostrem que tenim moltes coses en comú que ens uneixen i, sens dubte, el ball és una d’elles utilitzat des de fa segles com una forma d’expressió més dels nostres veïns”.