L’Ajuntament va fer entrega de sengles plaques commemoratives a les tres filles d’aquest il·lustre personatge
Barxeta va celebrar el passat diumenge la III edició de la Fira de la Tardor i dins dels actes previstos, va oferir un emotiu homenatge a la figura del mestre barxetà D. Victor Calatayud Tortosa (1901-1974).
A la Casa de Cultura es va programar una conferència a càrrec de Mª Jesús Llinares Císcar, professora de la Universitat de València, doctora en Pedagogia i autora del llibre biogràfic “Victor Calatayud Tortosa, un model de mestre i d’una escola nova”. Segons Enric Soler, regidor i coordinador d’este homenatge, es pretén «recordar a l’il·lustre barxetà D. Victor Calatayud, la seua vida acadèmica, professional i el treball educatiu; exemple d’una vida d’entrega i de lluita per a aconseguir una educació millor”.
Amb motiu d’aquest homenatge es creà un espai dedicat a recordar el treball d’aquest gran professional de l’ensenyament on es podien contemplar els quaderns, mapes, dibuixos i diverses activitats realitzades pels seus alumnes de les diferents escoles on va desenvolupar el seu treball docent.
Victor Calatayud Tortosa va exercir de mestre nacional a L’Alcudia de Veo (Plana Baixa) des de 1925 fins a 1929; Montaverner (La Vall d’Albaida) des de 1929 fins a 1933 i finalment a Tavernes de la Valldigna (La Safor) des de 1933 fins al 1971. En aquesta darrera població on es va jubilar el 20 de febrer de 1971 va ser anomenat fill adoptiu i en l’actualitat una Escoleta Municipal Infantil de recent construcció, porta el seu nom.
La conferenciant, Mª Jesús Llinares va destacar de Víctor el seu «caràcter idealista, dinàmic i obert i els projectes d’innovació educativa que va aplicar perquè va ser una persona d’una talla intel·lectual, professional i humana excepcional”.
A l’acte també van assistir antics alumnes de Tavernes, i en nom de tots ells, Salvador Vercher qui va destacar que «encara que han passat molts anys, D. Víctor era una persona molt volguda, recordada i estimada per la gent dels pobles on va desenvolupar la seua feina i sobretot en Tavernes de la Valldigna on va romandre trenta-huit anys”.
L’ajuntament, amb la presència de tota la corporació, va fer entrega de sengles plaques commemoratives a les tres filles del mestre homenatjat: Emilia, Carmen i Elena, les quals van estar estaran acompanyades de les seues respectives famílies. En nom de la família de l’homenatjat, la seua filla Elena Calatayud, va dedicar unes paraules d’agraïment a l’Ajuntament de Barxeta i a tot el públic assistent, que de gom a gom havia emplenat la Casa de Cultura.