Associacions, sindicats i partits reclamen la incorporació del coneixement del valencià com un requisit en el projecte de Llei de la Funció Pública Valenciana

requisitlinguistic_fotoprat

Els representants de diverses associacions, sindicats i partits polítics s’han concentrat davant la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques en el 26è aniversari de la Llei d’Ensenyament i Ús del Valencià (LUEV) per presentar públicament el “Manifest a favor del coneixement del valencià per a l’accés a un lloc de treball de les administracions valencianes” (que us adjuntem amb aquesta nota) i, així, reclamar al Govern valencià que no vaja per darrera de la societat valenciana pel que fa al reconeixement de la llengua pròpia dels valencians també en l’administració pública i la seua relació amb els ciutadans.

Els representants de les associacions, sindicats i partits han destacat el caràcter plural i unitari de la iniciativa, que continua oberta a l’adhesió de noves organitzacions i col·lectius, així com el fet que el que es reclama és simplement el respecte de l’administració al dret dels ciutadans a fer servir qualsevol de les dues llengües oficials al País Valencià en la seua relació amb ella i, per tant, a ser atesos en valencià.

D’altra banda, també s’ha destacat el fet que aquesta reclamació és un fet reconegut legalment en altres autonomies amb llengua pròpia, i no només en Catalunya i les Illes Balears, amb les quals el País Valencià comparteix la llengua catalana, sinó fins i tot en autonomies que com la gallega han estat governades durant molt de temps pel mateix partit que governa actualment el País Valencià. En aquest sentit, doncs, es tracta d’una reclamació de mínims, que simplement posaria el País Valencià al mateix nivell que la resta d’autonomies amb llengua pròpia.

Finalment, també s’ha destacat que, tot i que la xifra de llocs de treball de les administracions públiques catalogats lingüísticament al País Valencià és molt baixa, hi ha un nombre important de funcionaris capacitats per atendre els ciutadans en la llengua pròpia dels valencians, fet que expressa que la reforma del projecte de Llei de la Funció Pública Valenciana en el sentit apuntat pels signants del manifest seria perfectament aplicable i no significaria cap perjudici per als funcionaris, sinó un benefici per als ciutadans.

MANIFEST A FAVOR DEL CONEIXEMENT DEL VALENCIÀ PER A L’ACCÉS A UN LLOC DE TREBALL DE LES ADMINISTRACIONS VALENCIANES

Quan es complien els 25 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) al novembre de l’any passat, diverses entitats, entre les quals les signants d’aquest manifest, presentaren a l’opinió pública els seus informes per a diagnosticar el grau de compliment de la llei i el grau de consecució dels objectius de normalització lingüística que es fixava. La conclusió era que, un quart de segle després, malgrat les disposicions i els fins declarats, encara es permet una falta notòria de normalitat social de la llengua pròpia.

Col·lectius, entitats i la ciutadania en general ja constatàrem aleshores que la llengua pròpia de la nostra administració distava molt de ser tan usada ni valorada com la Llei preveia, tot prenent com a punt de referència el seu article 16: “Les empreses de caràcter públic, així com els serveis públics directament dependents de l’administració, han de garantir que els empleats que tenen relació directa amb el públic tinguen el coneixement suficient del valencià per a atendre amb normalitat el servei que els és encomanat”.

Malgrat que la Llei d’Ús fixa que tot el personal de les administracions i dels seus serveis dependents que atenen el públic han de tenir el “coneixement suficient del valencià”, 26 anys després encara no n’hi ha hagut cap desplegament legal que ho porte a la pràctica. En cap oposició ni concurs (tret dels tècnics lingüístics) no s’ha hagut de demostrar cap grau de coneixement de valencià. Pitjor encara: de les dades oficials de la Generalitat es conclou que només en un 1,2% de les places d’aquesta administració se n’ha requerit un cert coneixement, cosa molt més greu, perquè una bona part del personal de les administracions ha adquirit, pel seu compte, una competència lingüística en valencià que després no practica, perquè la Generalitat i les altres administracions ni la valoren ni l’apliquen: la llengua pròpia no passa de ser una llengua de rètols simbòlics i no la d’ús normal i habitual.

Durant aquest temps hi ha hagut una discriminació indiscutible contra les persones que parlen valencià o que volen usar-lo. Per a accedir a l’administració valenciana només es demana el requisit lingüístic castellà: les proves d’accés ja controlen sistemàticament el domini del castellà. En canvi, el valencià, tot i que l’Estatut diu que és “la llengua pròpia” i la Llei d’Ús “la més peculiar senya d’identitat” com a poble, no passa de ser-hi un mèrit en el millor dels casos. Però ningú no ha de demostrar que sap valencià per a atendre els ciutadans ni en la Generalitat, ni en les diputacions ni en la majoria dels ajuntaments, ni tampoc en l’administració de l’Estat o de Justícia radicada al País Valencià.

El Govern valencià ha engegat recentment el projecte d’una nova Llei per a l’Ordenació i Gestió de la Funció Pública Valenciana, que és el text legal on cal establir la regulació del coneixement del valencià com a requisit per a accedir a un lloc de treball de qualsevol administració valenciana.

Per això, les entitats signants d’aquest manifest han participat en totes les iniciatives impulsades des dels àmbits cívics i sindicals que s’han dut a terme per a demanar que la nova llei continga la garantia de capacitació lingüística que la Llei d’Ús fixa indirectament en l’esmentat article 16. Totes les entitats demanem que, en el procés de selecció, les persones aspirants hagen d’acreditar el coneixement de valencià, tant en l’expressió oral com en l’escrita. Remarquem que aquest requisit és general a totes les comunitats autònomes amb les quals compartim la llengua catalana i també a Galícia i el País Basc. El País Valencià n’és l’excepció: l’única que no valora la seua llengua com a determinant per a administrar-se i servir els ciutadans.

Per tot això, les entitats sotasignades insten tots els partits polítics, i sobretot els que han de participar en la tramitació parlamentària de la nova llei, a esmenar el text inicial per donar estricte compliment al que la LUEV estableix per a l’ús de la nostra llengua en l’administració pública. Només així garantirem que el personal de les administracions valencianes puga respectar els drets dels valencians i pose fi a una discriminació que dura ja massa temps. Només així podrem assegurar que els empleats i les administracions donen un servei de qualitat i actuen amb arrelament al país. Només així podrem assegurar que és la llengua d’ús normal de l’administració, tal com estableix la Llei d’Ús i Ensenyament. Només així la proclamació que el valencià és “la més peculiar senya d’identitat com a poble” no serà una expressió retòrica sinó un fet: la llengua comuna dels valencians, la que ens identifica. Precisament, aquella en què volem viure, administrar-nos i regir-nos com a poble.

Les entitats signants conviden totes les entitats i organitzacions de la societat valenciana, així com també la ciutadania en general, a subscriure aquest manifest i a sumar-se a la reclamació que el valencià tinga, per fi, el reconeixement real i pràctic de llengua pròpia i oficial que l’ordenament jurídic li atorga. El reconeixement legal, traduït en ús normal i habitual, que la societat i els seus ciutadans i ciutadanes li reclamem per poder viure en la nostra llengua pròpia sempre i pertot arreu, començant per la nostra pròpia administració i per les nostres institucions.

MANIFEST A FAVOR DEL CONEIXEMENT DEL VALENCIÀ PER A L’ACCÉS A UN LLOC DE TREBALL DE LES ADMINISTRACIONS VALENCIANES
Adhesions confirmades a dia 23 novembre 2009

Acció Cultural del País Valencià – ACPV
Associació Alacant Rock
Associació Aldarull d’Alacant
Associació Cívica de Guardamar La Gola
Associació Cívica per la Llengua El Tempir d’Elx
Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc – ACV Tirant lo Blanc
Associació Cultural Cabuts de Sueca
Associació Cultural Falla El Raconet
Associació Cultural La Brúixola
Associació Cultural L’Ocell d’Ondara
Associació Cultural Memòria i Justícia d’Elx i Comarca
Associació Cultural 9 d’Octubre de Vilamarxant
Associació de Dones Nacionalistes Terra – ADONA’T
Associació d’Inspectors Docents del País Valencià
Associació Per la Llengua El Raig
Associació Universitaris Progressistes de la Universitat d’Alacant
Benimaclet Viu
Bloc d’Estudiants Agermanats – BEA
Bloc Jove
Bloc Nacionalista Valencià – BNV
Cappepv-València
Cappepv-Marina Alta
Ca Bassot
Candidatura d’Unitat Popular (CUP) d’Elx
Ca Revolta
Centre Cultural Valencià La Nau
Centre Excursionista d’Ontinyent
Centre Ovidi Montllor d’Alcoi
Colla Muntanyenca del Campello
Col·lectiu Autònom de Treballadores i Treballadors del País Valencià – CAT PV
Col·lectiu Mestres de la Safor
Col·lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló de la Plana
Comissions Obreres – CCOO-PV
Consell Local de la Joventut d’Alacant
Consell Local de la Joventut d’Ontinyent
Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera
Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera
Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Marina Baixa
Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià
Coordinadora de la Plana Baixa per l’Ensenyament en Valencià
Coordinadora Safor-Valldigna pel Valencià
Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià
Coordinadora Obrera Sindical – COS
Coordinadora pel Valencià del Camp de Túria
Coordinadora pel Valencià de l’Horta Nord
Coordinadora Per l’Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre
Els Verds del País Valencià
En Moviment
Escola d’Estiu Marina-Safor
Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua
Espai País Valencià
Esquerra Republicana del País Valencià – ERPV
Esquerra Unida del País Valencià – EUPV
FAPA-València
Falla Via del Materal de Sueca
Fòrum per la Memòria del País Valencià
Fundació Casal Jaume I de la Safor-Valldigna
Guaix-Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud
Grup de Danses Almogàvers de Sueca
Iniciativa del Poble Valencià – IPV
Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó
Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta
Intersindical Valenciana – IV
Intersindical Jove
Joves d’Acció
Joves del Casal Jaume I d’Elx
La Cívica-Associació per la Normalització del Valencià de l’Alacantí
Penya Herculana “Negre Lloma” d’Alacant
Reviscola
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans – SEPC
Societat Coral El Micalet
Unió General de Treballadors – UGT-PV
Unió de Periodistes Valencians
Valencianisme.com
Valencians pel Canvi