Arranquen els actes commemoratius dels 400 anys de la Granja amb un audiovisual

Primer acte aniversari La Granja

VICENT GARCIA PERALES / La Granja

«Mar de tarongers» és el títol triat per a l’audiovisual que es va projectar el passat dissabte 22-I-2011 a la Granja, un recorregut per l’essència d’un poble molt menut, però molt gran als ulls de Miquel Guillem[http://www.depdib.upv.es/mguillem], una persona que fa poc s’hi ha posat a viure. L’audiovisual s’emmarca dins dels actes de commemoració dels 400 anys de la Carta Pobla de la Granja de la Costera.

Miquel Guillem, professor de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de València, va delectar els veïns i les veïnes de la localitat de la Granja de la Costera en un treball coral, amb text de la grangera Emília Mollà, la veu de Toni Espí i la supervisió de Teresa Penadés (regidora de cultura) i Carlos Garrido (alcalde). Es tractava d’un recorregut pels racons més insospitats del poble, a més de l’emblemàtica parròquia dedicada a Sant Francesc d’assís, centre neuràlgic de la població.

L’audiovisual «Mar de tarongers», que comptava amb una ajuda de la Conselleria de Turisme, fa despertar els coneixements passius que tenen els habitants de la Granja al mateix temps que fa descobrir molts detalls que són molt importants per a la vida de qualsevol poble i la seua història.

D’esta manera, els veïns i veïnes dels poble comentaven que el que més els va cridar l’atenció era que ni tan sols eren conscients de tants i tants detalls amagats bé en un capella de l’església, o els finestrons o badalls amb un pal de fusta al mig, les corrioles per pujar el tabac… Tot ho va aconseguir la projecció de fotografies i espais, ben treballats atés el caràcter creatiu i l’ocupació de l’autor, Miquel Fuster, i el text literari i històric que acompanyava una música molt suggeridora.

Pròximament s’anuncia la publicació de dos llibres sobre el poble, un que tractarà els aspectes arquitectònics de l’església, i un altre [http://portaldexativa.es/preparatius-dels-400-anys-com-a-poble-en-la-granja-de-la-costera/] sobre la història, la població i la cultura popular del poble, amb una introducció de Germán Ramírez Aledón.

Les primeres paraules de l’audiovisula, les del blog creat per Miquel Guillem:
http://granjadelacostera.jimdo.com/

Mar de tarongers. Baladres, oronetes, grills, i coloms. Caquiers, xiprers i pins, palmeres i llimoners. Olor a cítric, a resina i a gessamí; a figuera, a terra calenta i fèrtil; a llenya cremada, a terra llaurada i a humida irrigació. Aquí es respira una pausada i silenciosa tranquil·litat.
Aquestes són algunes pàgines de la vida a la Granja de la Costera. Esperem que les gaudiu amb nosaltres.

Blog particular sobre els 400 Anys de la Fundació de la Granja:
http://granjadelacostera.blogspot.com/