Albaida disposarà d’un nou centre de dia per a malalts d’Alzheimer

Convenio con La Caixa Albergarà a 36 persones

Albaida disposarà d’un Centre de Dia per a atendre malalts d’Alzheimer amb capacitat per a unes 36 persones. El nou espai ocuparà les dos plantes inferiors d’un edifici de quatre alçaries que es construirà en un solar, propietat de les religioses de la Comunidad de la Hijas de la Caridad de San Vicente de Paul, que ha estat cedit a l’Ajuntament per a portar a terme esta iniciativa. En total es disposarà d’uns 1.000 metres quadrats entre les dos plantes que es dotaran de tot tipus de servicis. El pressupost està al voltant del milió d’euros. La mateixa actuació recull la construcció de les noves Escoles Infantils de la parròquia en les dos plantes superiors.

El projecte es va signar el 2005 per part de l’Ajuntament, la Conselleria de Benestar Social i diferents asociacions locals i posteriorment presentat al 2007. Este matí ha estat recordat per l’alcalde, Juan José Beneyto Galbis durant la signatura d’un conveni de col.laboració entre l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer d’Albaida (AFMAVA) i la Fundació “La Caixa”. L’objectiu d’esta iniciativa és la d’impartir un curs de formació per a cuidadors de malalts amb demència. El programa, conegut com “Integració social i benestar dels nostres majors”, serà impartit per la fisioterapeuta de l’Associació Leticia Monzó i per la treballadora social, Montse Vidal. La iniciativa pretén pal.liar l’estrès personal i social que suposa atendre diariament a un malalt amb demència i al mateix temps fomentar les relacions entre menuts i majors mitjançant l’organització d’activitats intergeneracionals.

La signatura del conveni ha tingut lloc este matí al Saló de Reunions de l’Ajuntament. A l’acte han assistit la primera autoritat municipal, Juan José Beneyto; el Cap de Zona de La Caixa, Francisco Javier García Escoms i la presidenta de l’AFMAVA, María Antonia Navarro, acompanyats per la regidora de Benestar Social, Ana Isabel Pérez; del regidor de Personal, José Vicente Espí; del director de l’oficina de La Caixa a Albaida, Rafael Gandia i altres representants de l’Associació AFMAVA i de la Unitat de Respir.

Per la seua part, l’alcalde popular, Juan José Beneyto i després l’agraïment per l’ajuda de La Caixa, ha reconegut “l’esforç de l’Obra Social per reinvertir part dels seus beneficis en necessitats socials del poble. La nostra il.lusió –hi ha afegit Beneyto- és la consecució del nou centre en el que estem tots embarcats i per això torne a demanar la col.laboració de La Caixa perquè es tracta d’una malaltia que afecta cada dia a més persones i que ens compromet a tots”.

Millorar l’assistència

La primera autoritat municipal ha conclòs que “com alcalde i com a metge estic plenament sensibilitzat davant esta malaltia i és per això que deguem comprometre’ns a millorar l’asistència, la qualitat de vida dels malalts i prestar el màxim suport als familiars”, hi ha matisat Juan José Beneyto.

La representant dels familiars, María Antonia Navarro, ha recordat els inicis del centre que ara fa deu anys i mig de la seua creaciò “amb l’ajuda de l’Ajuntament, de La Caixa, dels familiars i de l’equip de professionals, sense els quals ara no podríem estar ací signant este conveni amb La Caixa que ens permet continuar donant un servici tan necessari i important”, ha declarat Navarro. La presidenta de l’AFMAVA hi ha demanant que les institucions i l’Obra Social “continuen implicant-se en l’assistència a les persones amb demència i també en la investigació de la malaltia”.

Navarrés hi hi ha conclós manifestant “el més complet agraïment per l’interès mostrat per La Caixa, ja que actualment al nostre centre són atesos 25 usuaris provinents de diferents localitats de la comarca que requereixen una atenció especialitzada i continua, tant des de la Unitat de Respir com des dels seus propis domicilis.”

La primera autoritat municipal ha ampliat els detalls del nou edifici que albergarà les escoles infantils y el Centre de Dia i que es construirà al solar del carrer Baixada de la Font de la Vila. La superfície objecte de la intervenció és de 547 metres quadrats que actualment formen part del pati del col.legi de les religioses que han cedit a l’Ajuntament a canvi de la construcció de les escoles infantils. En este mateix espai existeixen unes edificacions en desús que seran derrocades.

Després la construcció de l’edifici encara quedarà més superfície del pati que en un futur albergarà el nou Llar del Jubilat i l’ampliació del Centre de Dia. El lateral esquerra junt a la mitjana d’una vivenda que en breu serà derrocada, es destinarà en part a un jardí privat del mateix Centre de Dia.