Albaida aprova el Pla d’Ajust per fer front al pagament de 6 milions i mig d’euros de deute a creditors

El Consistori manté un deute total de 17,4 milions d’euros

El Ple de l’Ajuntament d’Albaida ha aprovat amb el vots favorables dels tres partits polítics que conformen l’Equip de Govern del Consistori el Pla d’Ajust que ja s’ha enviat al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. Fonts del Consistori afirmen que «la situació econòmica de l’Ajuntament d’Albaida és molt greu i complexa, amb un deute total de 17,4 milions d’euros i una situació econòmica molt precària, s’han tingut que prendre mesures correctores molt greus per ajustar-se als paràmetres que demana el Ministeri per poder entrar en el Pla d’Ajust». L’Equip de Govern, encapçalat per Josep Antoni Albert, tenia clar que calia prendre les mesures necessàries per donar-li una «eixa digna a la situació econòmica d’Albaida», recorda Albert. L’alcalde agrega que “hem heretat un deute a proveïdors de més de huit milions d’euros, i per un acte de responsabilitat política i per donar eixida a aquesta situació de desempar d’eixos proveïdors, que estan passant-ho molt malament per culpa de la mala gestió de l’anterior equip de govern, hem tingut que prendre mesures molt greus, que demostren la nostra voluntat d’implicar-se al 100% en l’Ajuntament i de voler eixir del pou on ens ha deixat clavats el PP”.

Les principals mesures que s’han aprovat en el Pla d’Ajust han estat, en primer lloc, el tancament de la Tourist Info del municipi i la reducció a la mínima expressió del Museu Internacional de Titelles, que d’ara endavant sols obrirà els caps de setmana i amb visites concertades amb anterioritat. A més a més, s’ha reajustat el preu de les taxes i del salari dels professors, tant del Conservatori d’Albaida com de l’Escola de Música, per tal de que el cost final del serveis siga cero. Al mateix tems, s’ha procedit a l’acomiadament de l’encarregat de l’estació de RENFE en Albaida i a l’acomiadament de l’encarregat del mercat. També s’ha reduït la jornada laboral d’un funcionari interí del departament d’urbanisme i de la treballadora en règim laboral del Museu de Titelles. En total s’ha prescindit de 5 llocs de treball. En despesa de personal s’ha aconseguit un estalvi anual de 296.766,25 euros. Segons destaca el regidor d’Economia, Joan Antoni Juan Perona “aquestes mesures no son gens fàcils ni agradables de prendre, però no tenim altra opció, o reduíem el nombre de personal de l’Ajuntament o l’Estat acabaria intervenint-nos mitjançant la reducció de la participació de l’Ajuntament en el tributs del mateix. Si això arribara a passar l’Ajuntament no seria sostenible i cap treballador podria cobrar”.

A més a més, s’han pres altres mesures com el refinançament del deute bancari, el replantejament dels contractes de subministrament, l’estalvi energètic i la pujada de taxes dels serveis no essencials per a aconseguir el cost cero dels mateixos. I es preveu, en últim terme i si és imprescindible, la pujada d’alguns impostos com l’anomenada Plusvàlua, l’IBI o l’impost de circulació. En total, el Pla d’Ajust preveu un estalvi anual de 673.000 euros, que ha de ser suficient per tornar, fins a l’any 2022, el futur préstec que farà el Ministeri a la població si li aprova el Pla d’Ajust.