El tema triat aquest curs ha estat “Els 4 Elements de la Natura”
Al CEIP Beato Jacinto Castañeda anualment es desenvolupa, i com ja és tradició des de fa molts anys, un projecte de treball educatiu al voltant de la “Falla”, projecte inclòs en la Programació General Anual (PGA) i aprovat pel Consell Escolar del Centre.
Enguany, per la proximitat amb el “Carnestoltes”, hem hagut d’anar pensant i preparant la falla intercalant ambdues activitats.
Aquest projecte, a més d’afavorir el tractament d’una sèrie de continguts presents al currículum (coneixement i valoració de les nostres tradicions, tècniques plàstiques, competència lingüística…), permet el treball cooperatiu, la participació dels mestres junt als alumnes, el treball d’habilitats artístiques i estètiques, el desenvolupament de l’esperit crític…., aspectes que recolzen, sense cap dubte, la conveniència d’integrar la falla a l’escola.
La “falla” es el resultat del treball conjunt i coordinat de tot el centre.
El tema triat aquest curs ha estat “Els 4 Elements de la Natura”. Al caramull trobarem “La piràmide dels elements: aigua, terra, vent i foc” i cada cicle, que disposa d’una cara d’un prisma quadrangular (suport del caramull) junt amb una base, representaran alguns dels ecosistemes on s’analitzen algunes de les conseqüències que sobre aquests poden tenir les accions de l’home.
Quatre són els ecosistemes triats: “El bosc”(Educació Infantil), “La Zona Polar”(Primer cicle de Primària), “La Selva”(Segon cicle de Primària) i “El Desert” (Tercer cicle de Primària).
A l’interior del nostre centre hi ha molta activitat. A les classes, corredors, tutories, ..tot està ple de pintures, paper, planxes de cartró, dibuixos, versets amb la critica, estructures, ..
Però abans de començar amb aquesta activitat s’elabora un esborrany amb tot allò que més o menys es vol plasmar després, amb la seua explicació a través de versets amb crítica i explicatius. Amb açò, podrem treballar amb els nostres alumnes tots els aspectes que envolten la falla (disseny, crítica, vessant artística, lúdica…).
La data clau on s’inicia el muntatge és el dia 13 per la vesprada, per finalitzar la anomenada “plantà” a primeres hores del divendres 14. Així, a continuació, els alumnes (en l’horari programat) i els pares/mares que puguen visitar el monument faller podran veure el resultat conjunt que s’ha elaborat al centre.
Finalment, amb la presència dels bombers, es cremarà al voltant de les 12:30 hores.
Cal dir que és molt l’esforç que es fa per a arribar a aquest moment, però el que realment importa és el conjunt d’activitats realitzades, la il·lusió amb que s’ha fet i l’ambient que s’ha aconseguit en la realització d’aquest projecte conjunt d’alumnes i mestres: “LA FALLA DE LA BOLA”.
Estoy leyendo la noticia y alucino¿como que quemarán mañana la falla?en el colegio de mi hija y otros de la ciudad de Xativa dieron orden de que este año no se podian quemar fallas por orden de conselleria¿no son todos los coles iguales?