Al·legacions contra el nou projecte de macroabocador en Llanera

Des de la Plataforma diuen que la proposta del COR y VYTRUSA “no compleix la llei i està plena d’errades i omissions”

El COR i VYTRUSA tornen amb un nou projecte d’instal·lacions per a Llanera de Ranes, després que el primer projecte que van presentar fóra rebutjat pels greus incompliments de la legislació ambiental i altres errades. La Plataforma contra el Macroabocador de Llanera ha presentat hui les seves al·legacions contra aquest projecte i encetarà des de demà una campanya de suport a altres entitats perquè també al·leguen i de recollida d’al·legacions ciutadanes.

La Plataforma considera que el nou projecte peca pràcticament de les mateixes errades que l’anterior “en entestar-se a fer unes instal·lacions molt perilloses a una zona amb aigües subterrànies i risc d’enfonsaments dels terrenys”. Unes aigües de les quals beu i rega bona part de la població de la Costera. A més a més, el projecte continua ignorant altres qüestions com l’impacte negatiu “que un macroabocador tindria sobre un sector com el turisme que aporta milions d’euros cada any als nostres municipis tal com afirma un estudi de la Universitat Politècnica que s’ha incorporat a les al·legacions”.

Des de la plataforma afirmen que la proposta de VYTRUSA continua també “intentant amagar que es tracta d’una zona habitada, amb moltes residències i segones residències i molt prop de moltes localitats de la comarca que es veurien afectades pels perills, molèsties i la contaminació d’un abocador que en la primera fase tindria més 15 hectàrees (cada hectàrea és com un camp de futbol) a les que caldria afegir altres instal·lacions i altres abocadors a fer en fases posteriors i que acabaria per ocupar entre 850.000 i 1.000.000 de m2 de les nostres terres”, manifesten.

Per si això no fóra poc, la proposta de VYTRUSA i el COR vol també “vol ignorar que es tracta d’un espai natural vorejat d’espais protegits entre els quals fa de corredor natural o que es situa a una comarca com la Costera que ja pateix d’una sobrecàrrega d’infraestructures com gasoductes, transvasaments, autovies, etc”.

A totes aquestes mancances ambientals, econòmiques i socials s’afegeixen altres de caràcter administratiu com un “procediment irregular d’adjudicació, la falta de les obligatòries alternatives que s’han de presentar per a demostrar que es tracta del millor projecte possible o que no es presente un estudi econòmic per a demostrar la viabilitat de les instal·lacions. Una errada que podria acabar en un sobrecost brutal per als ciutadans que paguen a l’administració del COR”, critiquen.

Un seguit de “despropòsits” als quals s’afegeixen encara d’altres com la falta de la quantitat mínima i obligatòria de sondejos per a demostrar que el terreny és impermeable i que no hi ha aigües subterrànies a la zona. A més a més, dels que s’han fet molts demostren precisament el contrari: que hi ha aigua i que els terrenys són permeables amb valors per damunt del que marca la llei al respecte.

La Plataforma considera que un projecte com aquest, igual que l’anterior, no es pot aprovar i confia en què serà rebutjat per la Conselleria i està disposada a què si s’aprova, tant els responsables polítics com els tècnics d’aquest organisme públic, responguen davant les instàncies oportunes respecte al que seria un “desgavell i una errada històrics”.

I més, destaquen, quan existeixen alternatives al model de gestió que ofereix el consorci, “més sostenibles i saludables”, com les exposades en la recent jornada celebrada en Xàtiva. Aquestes alternatives ja estan aplicant-se en altres llocs i
han demostrat ser més eficaces i respectuoses amb les persones i el medi ambient, com la recollida selectiva en origen o el SDDR (sistema de dipòsit, devolució i recollida d’envasos), per citar-ne algunes”, finalitzen.