Agullent ret homenatge a Enric Valor

El narrador valencià va escriure part de la seua obra en este poble valldalbaidí

VICENT GARCIA PERALES

Continuen els actes de commemoració dels 100 anys del naixement i 10 de la desaparició de l’escriptor i gramàtic Enric Valor i Vives (Castalla 1911 – València 2000), esta vegada en una localitat molt especial, tant per a la producció valoriana com per a la vida d’este homenot.

I és que Agullent va ser el lloc on va viure Enric Valor, on va escriure part de la primera novel·la del Cicle de Cassana, Sense la terra promesa (que va acabar allí en 1977), i també la segona, Temps de batuda (firmada a Agullent en 1982). Allí va viure i es va amerar de l’ambient popular, amb llargues passejades amb la família, acompanyats de la mà d’Emili Casanova i Ramon Haro.

En esta ocasió, el passat dissabte dia 11-6-11, l’auditori J. M. Bru d’Agullent va acollir una taula redona, diverses conferències i una projecció d’una entrevista inèdita a E. Valor a càrrec del Col·lectiu L’Olla de l’Olleria. Al primer acte es van donar cita els escriptors valldalbaidins Vicent Belda, Joan Olivares, Francesc Mompó i Ramon Haro, que van tractar els temes valoriants des d’un punt de vista molt personal i comarcal.

Haro va demostrar, amb la lectura de dos rondalles, la capacitat de reelaboració d’una transmissió oral com són les contarelles populars. Belda acabava la seua intervenció reconeixent la vàlua d’un Valor molt personal: “Haver conegut E. Valor ha d’aparéixer al meu currículum com al millor mèrit”. Olivares va comentar el model de llengua dels escriptors valencians actuals, deutors en gran part de l’obra valoriana: “En les meues obres, la llengua és la protagonista”. Mompó va continuar aprofundint en la riquesa lèxica i del valor del valencià, sobretot en l’obra L’ambició d’Aleix, de la qual va destacar “el cromatisme de la paleta que pintava el paisatge”.

Després de la taula redona va participar el públic, de tal manera que es va quedar enlaire la qüestió de l’actualitat i el valencià: optimista, pessimista?

Una de les conferències va ser la de l’agullentí i amic personal d’Enric Valor, el professor de la UV i membre de l’AVL Emili Casanova, qui no va dubtar a destacar la vàlua de Valor, perquè “d’un camp erm ha sigut capaç de fer un camp ric i esponerós”, ja que va omplir grans buits de la llengua, com ara el lèxic i les rondalles. Segons Casanova, Valor era “una anella de salvació”, un salvador de paraules, un recol·lector infatigable del lèxic tradicional valencià. Casanova també va tractar en este sentit la quantificació de les paraules recollides per E. Valor: “És una mina lèxica”.

Tot i que la néta d’E. Valor no va poder assistir a l’acte, va enviar un escrit que es va llegir en públic acompanyat d’una presentació de fotografies molt personal del seu avi. M. Lluïsa Gea destacava així les seues vivències, amb la seua germana M. Dolors, dels 12 anys que van viure a Agullent. El més destacat, les excursions per la Serra d’Agullent, escenari que ben bé es podria identificar amb els paisatges que descriu el seu avi a les novel·les i les rondalles.

L’última de les conferències programades va ser la del professor de la UV Joan Oleza, presentat per l’agullentina Sílvia Pínter. Oleza va destacar un Valor particularista davant d’un món globalitzador. En este sentit, va analitzar minuciosament l’obra Enllà de l’horitzó, l’última novel·la de Valor, en la qual es fonen el narrador-autor en un gènere que últimament s’ha posat de moda: l’autoficció i l’escriptura de la memòria.

L’acte va concloure amb un breu parlament de M. Josep Garcia, presidenta de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA), membre organitzador de l’homenatge, en companyia de l’AVL, l’Ajuntament d’Agullent i La Nostra Terra. Garcia va agrair a tots els presents l’assistència i va matisar que l’acte encetava una trilogia de commemoracions. Així, va avançar que el proper homenatge es durà a terme al mes de setembre i es dedicarà a M. Sanchis Guarner (oriünd de la Vall d’Albaida); i el tercer acte serà per a novembre, del qual ja s’anunciarà amb més detall com s’organitzarà.

Així mateix, Agullent ha acollit l’exposició itinerant “Enric Valor: el valor de les paraules”, que s’ha pogut visitar a la Casa de la Cultura entre el 6 i el 12 de juny.