AFAO adverteix de la situació «crítica» de l’atenció als malalts d’Alzheimer d’Ontinyent

Si l’entitat no rep urgentment els ingressos que té pendents de les Administracions Públiques

La Junta Directiva de l’Associació de Familiars, Amics i Malalts d’Alzheimer d’Ontinyent (AFAO) ha advertit que la situació de l’entitat es presenta “crítica” en un futur immediat si l’entitat no rep urgentment els ingressos que té pendents de les Administracions Públiques, “ja que AFAO no podrà fer front als pagaments dels salaris dels seus treballadors i als seus proveïdors”, el que podria posar en risc el manteniment dels serveis que presta l’associació, que beneficia a mes de 150 malalts d’Alzheimer i dona feina a un total de 30 treballadors.

Segons s’explica des de l’entitat, actualment AFAO està passant per una situació de tresoreria “delicada i preocupant” degut a la falta de diners per fer front als seus pagaments, que inclouen salaris i Seguretat Social dels 30 treballadors i treballadores que formen la plantilla d’AFAO i manteniment del Centre de Dia Caixaontinyent (aigua, llum, tèlefon, càtering, transport, assegurança, material, etc.), sent els únics ingressos amb que AFAO ha contat fins l’actualitat les aportacions dels usuaris per la prestació dels diferents serveis, les quotes de socis, els actes benèfics, loteries mensuals i donacions “i només un 20% de les subvencions pressupostades”. Per fer front als pagaments, l’Associació es va veure obligada a realitzar una pòlissa de crèdit de 90.000 € que ja està apunt d’esgotar, “el que fa que la situació siga extremadament delicada i urgent”.

Des d’AFAO exposen que la situació econòmica actual “ha sigut provocada per diversos motius”. Entre ells s’ha explicat que està la subvenció pendents de cobrament de l’any passat, 2010, per valor de 7.500 € (5.000 € de la Conselleria de Benestar Social-equipament del Centre de Dia i 2.500 € de la Conselleria de Sanitat-finançament del Programa d’Autojuda). A més a més, en l’any 2011 “encara tenim pendent de resolució i, per suposat de cobrament la subvenció anual que ens dona la Conselleria de Benestar Social per al manteniment del Centre de Dia CaixaOntinyent per a Malalts d’Alzheimer que és de 135.000 € aproximadament”. A açò s’afegeix el problema actual de la subvenció anual de 47.000 € de l’Ajuntament d’Ontinyent “que com sabem esta bloquejada la partida pressupostària de subvencions”, i l’entitat té concedides altres subvencions menors però que encara no s’han cobrat: 5.500 € de l’Ajuntament de l’Olleria; 11.000 € de la Conselleria de Benestar Social per al manteniment de programes a l’Olleria; 6.000 € de la Conselleria de Sanitat per a diversos programes; i 8.000 € del Servef per al foment de l’ocupació.

“Si la situació continua i no es fan efectives les ajudes compromeses que estem pendents de cobrar”, apunten des d’AFAO, “està en risc el manteniment dels serveis que presta l’associació”. Estos serveis inclouen Centre de Dia, Ajuda Domiciliària, Tallers de Memòria, Valoracions Neurològiques, Ajuda a Domicili, Fisioteràpia, Unitat de Dia (a l’Olleria) i Valoracions Neuropsicològiques. “Tots estos serveis beneficien a hores d’ara a més de 150 malalts d’Alzheimer, tenim llistes d’espera, i pensem que perdre aquestes atencions va a ser molt perjudicial per a estes persones, sobretot perquè no hi ha alternativa a estos serveis”, assenyalen. A més a més els 30 treballadors d’AFAO (entitat sense ànim de lucre i declarada d’utilitat pública), de cessar l’entitat els seus serveis, perdrien el seu lloc de treball.