Afa Albaida demana solidaritat amb l’Alzheimer

S’han programat moltes activitats en aquesta commemoració

Hui dilluns l’Associació AFA ALBAIDA commemora el Dia Mundial de l’Alzheimer i per a això ha programat múltiples activitats. Es llegirà un manifest i es soltaran globus. Hi haurà una xerrada sobre la malaltia, taula informativa i petitòria al mercat municipal. També tindrà lloc el contacontes “Mamá, de qué color son los besos?”. Hi haurà una eucaristia, berenar solidari i s’inaugurarà una exposicó d’artererapia. També actuarà la rondalla de La Safor.

Es farà lectura pública del Manifest de la Federació, que baix el títol “Solidaris amb l’Alzheimer”, demana a la població que prenga consciència, compartisca el coneixement, es solidaritze, s’implique i es comprometa amb una malaltia, que cal recordar, no sols s’enceba amb el pacient sinó també amb tot el seu entorn familiar.

L’objectiu per a AFA ALBAIDA és avançar cap a la consecució de nous marcs que permeten la millora de les condicions de qualitat de vida de tots els que hui conviuen amb l’Alzheimer. Consideren que cal dirigir eixa complicitat i compromís cap a la persona, visibilitzar de manera conjunta el problema, parlar de manera natural sobre la malaltia sense connotacions negatives i eliminar les estigmatitzacions, recolzar la investigació, exigir a l’Administració que vetle per la qualitat de vida d’aquestes persones i exigir centres de salut adequats per al tractament. Des d’ AFA ALBAIDA consideren imprescindible que seguisca considerant-se l’Alzheimer com una autèntica prioritat sociosanitària, que es pose en marxa una nova política d’Estat referent a la malaltia.

En la Comunitat Valenciana s’estima que 121.527 persones, el 2,4% de la població, pateixen la malaltia d’Alzheimer. En concret, i segons els últims estudis, 7% de les persones majors de 65 anys, i el 50% dels majors de 85 anys, són candidats a patir directament algun tipus de demència a què caldria sumar els casos registrats en “malalts joves” cada dia més freqüents.

En total, segons estimacions de la Federació Valenciana de Familiars de Persones amb Alzheimer (FEVAFA), la malaltia afecta, si es té en compte a les famílies, a 486.108 valencians, és a dir, al 10% de la població amb un cost anual de 31.890€ per malalt.

Javier Santamaria Mora, President AFMAVA Albaida ha declarat que «tant si som familiars d’una persona amb Alzheimer, com si no ho som, el que resulta important i necessari és mostrar el nostre recoltzament cap a aquells cuidadors que durant les vint-i-quatre hores del dia i els tres-cents seixant-cinc dies a l’any no descansen de la cura i protección del seu familiar afectat per la malaltia. És per això que hem de sentir-nos solidaris amb l’Alzheimer i participar en les activitats programades per conmemorar el Dia Mundial d’aquesta crua malaltia”