Adéu a l’any 10

campo de uvas

Joan R. Garcia Perales

La Granja de La Costera, 29/12/2010 – Joan R. Garcia Perales

La Costera, la Ribera, la Vall d’Albaida i altres comarques valencianes utilitzen l’expressió “l’andeu” (amb e oberta), per referir-se a un desordre generalitzat ple de calamitats i desastres.

Fou el 1910, un dels anys més catastròfics per als pobles valencians; l’agricultura, el comerç, l’economia, la societat en general va patir un colp molt dur, fins al punt de quedar registrada en el parlar dels pobles una expressió específica que recorda aquell mal any, “això pareix l’anydeu”, ho oïm a l’Olleria, Ontinyent, Xàtiva…

Diuen el vells del meu poble, que de l’any 10 saben que fou molt desastrós, molta misèria i pobresa, un any molt difícil per als llauradors, segons els van contar els seus pares.

Segurament l’origen de tots els mals, sembla que va ser l’entrada de la fil•loxera a les vinyes valencianes, un xicotet insecte procedent del nord de França que s’alimenta de saba de les arrels del cep i que en poc de temps li xucla tota la vitalitat assecant-lo. Tot sabem que l’economia valenciana de principis del segle XX estava basada en l’agricultura, un colp tan fort al sector agrícola va fer que tot els sistema econòmic i social es ressentira i trontollara.

Altres diuen que la greu situació de 1910 també podria tenir el seu origen en les previsions catastròfiques per l’aproximació del cometa Halley, ja que la Terra havia de travessar la seua cua verinosa, i els auguris eren els pitjors.

Bé, per una cosa o altra, a l’any 10 de segle XX es va crear un bon desordre i un gran desastre. I no menys diferent ha sigut l’any 10 que acabem de passar; la crisi econòmica i financera, l’atur, la pobresa, la depressió social, la corrupció política… un autèntic desastre que seguirem recordant com a “l’anydeu”.

Ara no importa massa quin ha estat el bitxo (morrut roig, blau o gris) o quin ha sigut el virus que ens ha picat, sinó el que a tots ens preocupa és quin ha de ser l’antídot perquè no es torne a repetir l’anydeu que vivim.

Un comentario sobre “Adéu a l’any 10”

  1. Acabe de llegir este article i està molt interessant, jo no sabia d’on venia l’espressió, i certament si l’any 10 (1910) fou un desastre tambe ho ha sigut, en majúscula, el 2010 com ha explicat l’autor.
    Gràcies per l’article.

Los comentarios están cerrados.