ACPV organitza el Correllengua 2009

auca-jpg-ausias-march-a4_pa

Des del 1995, amb motiu del 9 d’octubre, Acció Cultural del País Valencià convoca i organitza per catorzé any consecutiu, el Correllengua considerada la iniciativa no institucional més multitudinària en favor de la llengua catalana.

El Correllengua és una proposta per la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l’ús social de la llengua en tots els àmbits. També és una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada.
El Correllengua es vertebra amb el pas de la Flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del país. Al seu pas es llegeix el Manifest del Correllengua http://www.cal.cat/Default.aspx?tabid=95 i es realitzen, en l’àmbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu (concerts, conferències, balls populars, cercaviles, teatre al carrer, tallers infantils…).

Enguany, la Flama ens parla de dos temes: per una banda, ens recorda amb autèntic orgull, en acomplir-se 550 anys de la seua mort, la figura d’Ausiàs March, un dels grans poetes de la nostra literatura, un valencià de la Safor que figura en totes les antologies de la literatura europea de l’Edat Mitjana i el Renaixement. Per altra banda, la Flama ens parla també de llibertat d’expressió, de la necessitat que siga plenament legalitzada a tot arreu del País Valencià la lliure recepció de TV3 i de la resta dels canals que parlen en la nostra llengua. Incidint en la campanya promoguda des d’ACPV, la ILP Televisió Sense Fronteres.

La Flama arribarà a més de 150 poblacions del País Valencià. Visitarà un gran nombre de col·legis on més de 150.000 escolars rebràn l’auca d’Ausiàs March, que els explica la vida d’aquest poeta valencià que emprà la seua llengua, el català, per escriure els versos que el portarien a ser un dels més importants escriptors del Segle d’Or.
També es llegirà un Manifest Infantil que té com a objectiu explicar els més menuts la importància de parlar, llegir, jugar…, en la seua llengua.
Els actes centrals d’aquest Correllengua 2009 tindran lloc a Gandia, Castelló i Elx.
auca-jpg-ausias-march-a4-1

Gandia celebrarà el Correllengua el 26 i 27 de setembre. El divendres dia 26 els actes se centraran en els més menuts a la Plaça Jaume I i el dissabte la Flama recorrerà els carrers de la ciutat. L’alcalde de Gandia, José Manuel Orengo ha confirmat la seua assistència i l’escriptora Gemma Mengual serà l’encarregada de llegir el Manifest. Després d’un sopar popular actuarà Pep Gimeno “Botifarra” i els grups Desgavell i Answer.

La Flama arribarà a Elx el divendres 2 d’octubre a la Rotonda del Parc Municipal, al saló de plens de l’Ajuntament d’Elx, on l’alcalde rebrà la Flama i un grup de joves llegiran el Manifest i al Casal Jaume I. El dissabte 3 d’octubre se celebrarà el “Concert del Correllengua” amb l’actuació del grups Los Draps, El Nota i Donant pel Sak, i finalment el diumenge 11 d’octubre el Correllengua arribarà al Gran Teatre amb l’actuació de Pot de Plom i el seu espectacle “Històries de Reis i Bufons”.

Per últim, Castelló rebrà la Flama el divendres 2 d’octubre, que recorrerà els carrers del centre de la ciutat, des de l’Institut Sos Baynat fins a l’estàtua del Rei En Jaume. Actuaran Botafocs i la colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló.