Des del 1995, amb motiu del 9 d’octubre, Acció Cultural del PaÃs Valencià convoca i organitza per catorzé any consecutiu, el Correllengua considerada la iniciativa no institucional més multitudinà ria en favor de la llengua catalana.
El Correllengua és una proposta per la defensa i promoció de la llengua catalana, transversal, oberta, participativa i popular, que té com a objectius fomentar l’ús social de la llengua en tots els à mbits. També és una eina per donar a conèixer la nostra llengua i cultura a les persones que, nouvingudes o no, encara no la coneixen, i una manera festiva i oberta de celebrar la catalanitat, al carrer, de manera desacomplexada.
El Correllengua es vertebra amb el pas de la Flama, que és l’element simbòlic i cohesionador de tota aquesta iniciativa, per les diferents poblacions del paÃs. Al seu pas es llegeix el Manifest del Correllengua http://www.cal.cat/Default.aspx?tabid=95 i es realitzen, en l’à mbit local, tota mena d’activitats de caire lúdic, festiu, pedagògic i reivindicatiu (concerts, conferències, balls populars, cercaviles, teatre al carrer, tallers infantils…).
Enguany, la Flama ens parla de dos temes: per una banda, ens recorda amb autèntic orgull, en acomplir-se 550 anys de la seua mort, la figura d’Ausià s March, un dels grans poetes de la nostra literatura, un valencià de la Safor que figura en totes les antologies de la literatura europea de l’Edat Mitjana i el Renaixement. Per altra banda, la Flama ens parla també de llibertat d’expressió, de la necessitat que siga plenament legalitzada a tot arreu del PaÃs Valencià la lliure recepció de TV3 i de la resta dels canals que parlen en la nostra llengua. Incidint en la campanya promoguda des d’ACPV, la ILP Televisió Sense Fronteres.
La Flama arribarà a més de 150 poblacions del PaÃs Valencià . Visitarà un gran nombre de col·legis on més de 150.000 escolars rebrà n l’auca d’Ausià s March, que els explica la vida d’aquest poeta valencià que emprà la seua llengua, el català , per escriure els versos que el portarien a ser un dels més importants escriptors del Segle d’Or.
També es llegirà un Manifest Infantil que té com a objectiu explicar els més menuts la importà ncia de parlar, llegir, jugar…, en la seua llengua.
Els actes centrals d’aquest Correllengua 2009 tindran lloc a Gandia, Castelló i Elx.
Gandia celebrarà el Correllengua el 26 i 27 de setembre. El divendres dia 26 els actes se centraran en els més menuts a la Plaça Jaume I i el dissabte la Flama recorrerà els carrers de la ciutat. L’alcalde de Gandia, José Manuel Orengo ha confirmat la seua assistència i l’escriptora Gemma Mengual serà l’encarregada de llegir el Manifest. Després d’un sopar popular actuarà Pep Gimeno “Botifarra†i els grups Desgavell i Answer.
La Flama arribarà a Elx el divendres 2 d’octubre a la Rotonda del Parc Municipal, al saló de plens de l’Ajuntament d’Elx, on l’alcalde rebrà la Flama i un grup de joves llegiran el Manifest i al Casal Jaume I. El dissabte 3 d’octubre se celebrarà el “Concert del Correllengua†amb l’actuació del grups Los Draps, El Nota i Donant pel Sak, i finalment el diumenge 11 d’octubre el Correllengua arribarà al Gran Teatre amb l’actuació de Pot de Plom i el seu espectacle “Històries de Reis i Bufonsâ€.
Per últim, Castelló rebrà la Flama el divendres 2 d’octubre, que recorrerà els carrers del centre de la ciutat, des de l’Institut Sos Baynat fins a l’està tua del Rei En Jaume. Actuaran Botafocs i la colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló.