ABeCedietari

Xàtiva, 03/12/2010 – Laura M. Ibáñez, periodista

Laura MartínezA és la lletra que he triat per a començar este raconet d’encontre que els amics de “portaldexativa” –gràcies Ginés- m’han oferit. A perquè és la lletra que encapçala la caravana alfabètica i perquè té un significat molt especial de dedicatòria. A vosaltres vull escriure i de Xàtiva parlaré des d’un molt personal “ABeCedietari”.

Cada quinzena triaré una lletra, no necessàriament seguint l’ordre que marca l’alfabet, per a donar entrada a una breu reflexió sobre algun aspecte de la quotidianitat xativina, triat al capritx meu atzar, que anirà configurant una particular memorabilia del ara i ací del quefer diari.

I deixe ja de parlar sobre allò que açò serà i començar amb el que és. BLANC. Blanc comença per la lletra B i BLANCA ha pretés ser la nit xativina en una nova iniciativa d’oci cultural i comercial –ajornada per la pluja i les baixes temperatures com no podia ser d’altra manera donat que estem a una ja avançada tardor- impulsada per l’Associació de Comerciants de Xàtiva, amb la col•laboració de l’Ajuntament i la Conselleria d’Indústria, Comerç i Innovació.

La idea és bona, encara que no nova –els museus europeus celebren la seua NIT BLANCA des de ja fa anys emulant les magnífiques NITS BLANQUES dels països bàltics- però tal volta s’hauria de repensar les dates de la seua celebració.

Si Xàtiva és famosa, a banda de pel seu espectacular patrimoni, és pel seu incòmode “microclima” que, segons diuen, només aguanta qui naix ací. Complicat, aleshores, que abellisca anar de compres de nit, amb fred i acompanyants de la socarrada humitat ambiental. Insistisc però que la idea és bona; el que no és encertat –al meu parer- son les dates i l’horari de celebració.

Les dues institucions implicades al projecte tal volta podrien facilitar l’obertura dels comerços locals en determinats dies festius, fer jornades dominicals festives, i implicar també al sector de la restauració perquè una de les grans mancances per a una ciutat de serveis com és Xàtiva és l’oferta gastronòmica en dies festius. Resulta complicat fer una jornada gastronòmica en diumenge sense deixar-te buides les butxaques.

8 comentarios sobre “ABeCedietari”

 1. Hola Laura, en primer lloc vull donar-te la enhorabona per la teua columna, jo també tinc ganes de llegir la pròxima…
  I després volia dir que estic totalment d’acord amb tu. El que siga per donar-li vida al comerç (que és del que viu Xàtiva), però per favor pensem amb l’oratge i l’horari, que les nits blanques del Bàltic són a l’estiu. I a Xàtiva en novembre, ni nit blanca ni ganes d’eixir de casa a les 02:00 de la matinada a comprar: el que fa és un fred negre. Els diumenges de primavera en canvi hi ha molta més gent al carrer, i pot ser que ens decidirem a comprar o dinar per ahí si trobarem alguna tenda i/o restaurant oberts.

 2. Completament d´acord amb el que has escrit Laura. Va eixir un temps que no donava ganes de res. Esperem q per a la próxima ho tinguen en compte.
  Enhorabona per la columna.
  Espere prompte llegir un altra.

 3. Laura, enhorabona, m´ha agradat molt la teua columna, tens un estil realment fabulós.
  Ah!encara que com saps no sóc de Xàtiva també m´agradaria disfrutar de les Nits Blanques.
  BON NADAL

 4. Enhorabona per la columna!i gràcies per escriure en valencià.Pense que es la tritessa d aquesta web, no utilitzar la llengua que parlen tots els nostres pobles.

  Bon nadal

Los comentarios están cerrados.