Durant els mesos de juliol i agost
Per Micaela Viqueira
Els becaris de la Diputació se’n van, però no sense abans deixar constància del seu pas per l’Ajuntament de Xàtiva. Durant els mesos de juliol i agost, 56 estudiants becats per la Diputació de València han aportat el seu granet de sorra als serveis municipals de la seua ciutat al temps que han tingut l’oportunitat de millorar la seua formació professional.
Laia Bernat, estudiant de Traducció i Interpretació, i Álex Tarrazona, estudiant d’Arquitectura, ens narren el seu dia a dia al seu lloc de treball així com la importància, a nivell personal, de haver pogut gaudir d’aquesta beca.
L’experiència d’Álex a l’àrea d’Urbanisme ha estat molt variada: “estic treballant en una gamma molt ampla, fent coses que mai havia fet”. Per a Laia, la pràctica “ha sigut molt enriquidora. Estic traduint textos del castellà al valencià i m’agrada molt el que faig, ja que el valencià és la meua llengua materna i estic aprenent molt d’ella”. Tant Álex com Laia coincideixen en que, principalment, han aprés sobre l’organització de l’Ajuntament i el servei que aquest presta a la ciutat. En paraules de Laia, “al estar dintre –de l’administració-, estàs més involucrada en la ciutat. No tenia ni idea de l’organització de departaments i esdeveniments que es fan a Xàtiva ni la feina que hi ha darrere d’un discurs, en el meu cas”. No obstant, afirmen que aquesta oportunitat ha afavorit la seua formació professional, però, sobretot, la seua faceta personal. “No solament pots enriquir-te anant-te’n fora, sinó que dins de la teua pròpia ciutat pots aprendre i provar moltes coses noves”, aporta Laia.
En quant a la tasca diària que han realitzat, Álex desvela que el seu treball s’ha basat en fer memòries i pressupostos: “jo ajude a organitzar el que va a fer-se, en base a quines lleis m’he de cenyir i faig pressupost de tot el que necessitaríem per a realitzar una obra”. Eloy Pedrón, funcionari que ha exercit com a tutor d’Álex, valora el treball realitzat per a l’Ajuntament: “el treball d’un tècnic ací és molt peculiar perquè no hi ha tanta diversitat com la que podria donar-se en una empresa privada. Per tant, l’experiència que han de traure ha de servir per al seu desenvolupament personal”. Laia tradueix actes del castellà al valencià i corregeix documents oficials. “Hi ha molta feina, encara que no ho parega”, assegura.
Experiència completa i millorable
Des del nou equip de govern es vol que haja transparència a l’hora d’escollir els becats. El regidor de Recursos Humans, Joanjo Garcia, assenyala que aquest plantejament impulsat des de la Diputació de València és positiu per als estudiants. “La idea d’aquest projecte és que els estudiants s’aprofiten de l’experiència aprenent a treballar i a relacionar-se amb la gent, posant en pràctica tot allò que han aprés i veient com es treballa en una administració”, declara. Encara que, segons l’edil, hi ha aspectes que es poden plantejar d’una altra manera per així poder acomodar la formació professional dels estudiants. “M’agradaria que aquestes pràctiques foren més formatives, que es pensara en la persona que va a rebre la beca. D’alguna manera, voldria que es pogués col·laborar en les tasques de l’ajuntament al mateix temps que s’aprèn”, considera.
El consistori obri una porta als joves perquè puguen créixer i millorar la seua professionalitat, preparant-los per enfrontant-se al món del treball; una oportunitat on els becats han pogut desenvolupar les seues destreses i aprendre moltes altres per millorar el dia de demà.
D’altra banda, els tutors no solament han estat per orientar a l’estudiant, sinó per ajudar a mantenir una relació estreta amb la qual poder crear una atmosfera de treball agradable i acollidora. Tota una experiència positiva per als becats que esperen “poder tornar-la a gaudir l’any que ve”, finalitza Laia.
Misma foto y misma política pero sin Rus
Totalmente de acuerdo Victor. Ahora si espero que a partir de ahora no haya tantos favoritismos, era todo tan descarado….