4.000 persones es manifesten a Xàtiva contra el macroabocador de Llanera

La plataforma diu que els estudis hidrogeològics científics demostren que el terreny on volen ubicar-lo no és el més adequat per les seues característiques
Al voltant de 4.000 persones es manifestaren el dissabte a Xàtiva contra el el macroabocador de Llanera que preten dur a terme el Consorci de residus. Des de la plataforma assenyalen que els estudis hidrogeològics científics demostren que el terreny on volen ubicar-lo no és el més adequat per les seues característiques. «Posarem en perill les aigües superficials i subterrànies que provenen de l’aqüífer del Caroig, i que continuen cap a la Costera i la Ribera», afirmen.
A la manifestació es va llegir un manifest en el què s’afirmava que el projecte «amenaça el nostre futur, és insolidari i que no respecta la legislació pròpia, un projecte, que, a més a més, ens exigeix grans sacrificis econòmics per anar enrere i empitjorar la nostra situació», recalquen.
«És el moment de deixar clar que si no fan el que correspon i amb totes les garanties, tindran davant a una gran majoria de ciutadans que no es resigna a vore com enfonsen les seues comarques i posen en perill la seua seguretat amb unes instal·lacions mal concebudes i amb un emplaçament que no reuneix les garanties mínimes, que no es pot jugar amb les nostres vides i els nostre futur», assenyalen.
Els manifestant diuen que aquest «macrofemer no és la millor imatge per a unes comarques que han fet inversions en turisme de interior: per exemple , està a 3 kilòmetres de l’Albufera d’Anna, amb més de 75.000 visitants anuals; perquè devaluarà la nostra agricultura i els nostres paisatges».
La plataforma agrega que el projecte no acompleix el criteri de proximitat que recomanen totes les normatives europees, pel qual el fem ha de ser tractat prop del lloc on s’origina. «No prioritza la reducció, la reutilització i el reciclatge. Què li interessa a una empresa que cobra per tona que pesa quan entra en les instal·lacions? Fins i tot als què s’emporten percentatges d’aquest pesatge?», es pregunten. Destaquen que no s’ha consultat al poble ni existeix un consens social respecte de la instal·lació: hem presentat més de 18.000 signatures al consorci, i al voltant de tres-mil al·legacions, a banda d’estudis negatius d’impacte ambiental per part d’alguns pobles.