3800 alumnes d’infantil i primària comencen a Ontinyent el curs escolar

El Govern local destina 700.000 euros al manteniment dels centres educatius «tot i no tenir les competències»

Al voltant de 3.800 alumnes d’educació infantil i primària han començat hui dilluns el curs escolar a Ontinyent, en un inici d’any acadèmic 2013/2014 marcat un any més per les retallades del Consell en matèria educativa.

L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, que visitava aquest matí el Col·legi Públic Martínez Valls acompanyat pel Regidor d’Educació, Pepe Pla, destacava que la comunitat educativa “comença el curs amb ganes tot i tenir un sistema educatiu maltractat pel Consell, on als últims anys s’ha eliminat de mitjana una plaça de mestre en cada centre de la ciutat”. El primer edil recordava que front a la deixadesa del Consell que és qui té les competències, el Govern d’Ontinyent “té molt clara” la seua aposta per l’educació (es destinen més de 700.000 euros anuals als Pressupostos per a millorar la qualitat d’instal·lacions i de l’atenció als centres educatius), i destacant “el treball dels i les mestres, que tenen una clara vocació de servei que és el que fa que els nostres fills i filles reben una magnífica educació pública malgrat les retallades del Consell”.

En concret, hui dilluns han començat el curs escolar 3.738 alumnes a Ontinyent (1.189 d’infantil i 2.549 de primària), dels quals 365 s’han escolaritzat per primera volta, sent el més destacable l’aplicació de l’augment de ràtio que ha portat a acceptar totes les sol·licituds presentades als diferents centres. D’aquesta manera, es reprèn la tendència iniciada el curs passat de descompensar el nombre d’alumnes per centres (havent-hi en algun 11 alumnes per aula front a 30 en altre)i provocant un èxode d’alumnat d’uns col·legis a altres sense poder regular equitativament la matrícula.

El Regidor d’Educació, Pepe Pla, coincidia amb les apreciacions de l’Alcalde, incidint en què “es pot retallar en altres coses, però no en educació pública com fa el Partit Popular a les administracions que dirigeix. Amb tot, hui és un dia d’alegria per als xiquets i el professorat, que comencen el curs amb il·lusió”, explicava. Pla afegia que, una volta comprovat l’estat de tots els centres, falten alguns mestres “que esperem que s’incorporen en breu” i explicant que la Subinspectora d’Educació de la Conselleria “ens ha garantit el transport escolar per als col·legis Rafael Juan Vidal i Bonavista, amb els mateixos autobusos i les mateixes parades”.

Quant a l’augment de la ràtio, ha hagut una excepció motivada per les circumstàncies: al CEIP se li ha autoritzat una ràtio de 25 alumnes en infantil, conseqüència d’aplicar el Reial Decret 132/2010, on es marca l’espai mínim que cada alumne necessita (2 m2 per lloc escolar en Infantil i 1,5 m2 en primària i secundària) , el que ha comportat que com que eixe centre que es van construir adaptat a la normativa de la LOGSE amb aules d’infantil més menudes (per a una ràtio de 20-25 alumnes) no es puga augmentar més el nombre de xiquets.

Un dels centres on més professorat falta a l’inici de curs és precisament el CEIP Martínez Valls, on la directora, Tudi Mollá, manifestava que “comencem el curs amb la mancança de 3 mestres, esperem que la Conselleria els cobrisca prompte i pugam donar normalitat a un curs que iniciem amb molta il·lusió i moltes ganes”, explicava.

Per al curs que ara comença, cal destacar que s’han produït 108 sol·licituds de canvi de centre, de les quals s’han admés 106 (94.44%), i de les 6 que no han estat admeses 4 eren sol·licituds de canvi d’altres pobles de la Vall d’Albaida. Altres dades d’interès han estat que en Educació Infantil de menors de 3 anys, el 98,86% ha trobat plaça en aquell centre que va sol·licitar en primera opció i el 100% entre les dos primeres opcions que poden marcar-se a la sol·licitud; o que a banda dels habituals dia festius i no lectius, el calendari escolar contempla com a dies no lectius locals aprovats pel Consell Escolar Municipal el 2 de maig i el 18 de març, fent-los coincidir així amb els ponts del Primer de Maig i Sant Josep. Després de l’inici hui del curs d’Infantil i Primària, dilluns de la setmana que ve, 16 de setembre, serà el torn per a l’alumnat d’Educació Secundària.