Les campanes de l’Ermita de Santa Anna d’Ontinyent seran beneïdes el pròxim dimarts

El proper dimarts 2 de març tindrà lloc l’esperada benedicció del conjunt de campanes de l’Ermita de Santa Anna en Ontinyent, després de la restauració del conjunt de peces del campanar. La cita, que s’inclou dins l’agenda d’actes conmemoratius del 150 aniversari de les festes de Moros i Cristians de la ciutat, tindrà lloc a les 11:00 hores del matí en la mateixa ermita.

La campana del “Santíssim Crist de l’Agonia”, coneguda com la campana gran, va ser davallada el passat mes de gener per a una urgent restauració. Vista la necessitat d’acondicionar convenientment el campanar per allotjar la campana, es va decidir que també la campana dels “Almogàvers” fora restaurada i reubicada al finestró d’enfront de la campana del Crist, ja que la seua actual ubicació feia perillar la integritat de les dues campanes. Per a tal fet, aquesta peça fou també davallada la setmana passada.

Els treballs en les dues campanes han consistit en el canvi del jou de fusta, restaurar la part de pedra del jou de la campana del Santíssim, nous ferratges, neteja de les campanes, canvi de rodaments i instal·lació central.

Però aquestos canvis no seran la única novetat, ja que la Parròquia de l’Assumpció de Santa Maria, ha volgut sumar-se a l’esdeveniment, i per tal de commemorar el 150 aniversari de la celebració de Moros i Cristians a la ciutat ha fet donació de la antiga campana conventual de la Casa d’Exercicis Espirituals annexa a l’ermita. Aquesta xicoteta campana estava emmagatzemada a les seues dependències, en desús, des que les religioses de la Congregació de Cooperadores de Betania abandonaren la Casa d’Exercicis. La campana ha sigut netejada i li s’ha col·locat un nou jou de fusta. Amb aquest gest, que han agraït tots els col·lectius implicats, seran un total de tres les campanes que formaran part del conjunt de la torre, a l’espera de que en un futur es puga completar amb la quarta campana que el completaria definitivament.

Hi ha que recordar que la campana del Santíssim Crist, data de l’any 1942 (des d’aleshores no s’ha realitzat cap intervenció) apadrinada per la família Gil. Concretament dita campana, en memòria de tota la família, va estar representada per els padrins Tonin i Consuelin Gil, tal i com és reflecteix a la part interior central del bronze. Presentava un mal estat al jou de fusta que implicava un gran perill de caiguda. Per aquest fet, el tres últims anys era tocada exclusivament a ma sota vigilància.

Per la seua part la campana dels “Almogàvers” , amb un pes aproximat de 216 kilos, fou regalada per dita comparsa en 1994 en commemoració de la capitania que ostentaren dit any, tal i com es pot apreciar a les epigrafies que presenta el bronze. Com a curiositat, cal dir que va formar part del propi “boato” el dia de l’entrada, i va se beneïda en la plaça Major de la ciutat pel bisbe Teodor Úbeda als peus de la imatge de la Puríssima. Aquell any, en commemoració de la celebració del 750 aniversari de la ciutat com a Vila Reial, va esperar al Crist el dia de la baixà, pernoctant en l’Església de Sant Carles fins el matí del diumenge.

Tant la Societat de Festers, La Parròquia de Sant Carles i la Colla de Campaners agreixen a l’empresa Electrorecamp S.L la seua rapidesa ens els treballs que permetrà que els Crist siga rebut el proper 6 de març per les tres campanes ja restaurades i col·locades a la torre, sumant-se així a la celebració de festes del 150 aniversari.