19ª edició de les Jornades de Sostenibilitat a Ontinyent

picture-3La col.laboració amb les associacions s’amplia

Les Jornades de Sostenibilitat arriben enguany a la décimonovena edició i ho fan carregades d’una gran varietat d’activitats que inclouen tant xerrades com excursions a l’aire lliure i tallers.

El regidor de Medi Ambient, Filiberto Tortosa, les ha presentat este matí davant dels mitjans de comunicació. Tortosa ha assenyalat que “es tracta d’un programa molt complet en el qual s’han optimizat els recursos disponibles per tal d’ajustar el cost de les jornades a la situació econòmica actual”.

Les Jornades per la sostenibilitat s’organitzen des de fa 18 anys i tenen per objectiu aproximar el nostre medi ambient als ciutadans i generar diàlegs i encontres sobre les qüestions més actuals del nostre medi natural i el necessari equilibri entre desenvolupament i manteniment de la qualitat dels nostres ecosistemes.

L’any passat estes jornades foren pràcticament monotemàtiques sobre el Paratge Natural Municipal de la Serra de l’Ombria-Pou Clar i valorem molt positivament la participació a les diferents activitats programades, però enguany el programa aborda temàtiques variades i d’actualitat que comptem seran d’interès

Tal i com explica Filiberto Tortosa, “estes jornades no series possibles sense la col·laboració de les distintes associacions, sobre tot les veïnals”.

Al 2009 s’organitzaren tertúlies als locals de les associacions de veïns de Sant Rafael, Sant Josep i El Llombo amb molt alta assistència i satisfacció. Enguany es segueiz en esta línia i s’amplia la col·laboració amb els veïns de Costa Ombria amb qui es realitzarà un itinerari botànic el pròxim dissabte 15 de maig des de l’Ermita de Morera, una zona pròxima a la residència d’estos veïns i que comptem servirà per descobrir curiositat vegetals d’este racó.

Amb l ‘Associació veïnal del barri de sant Josep s’ha organitzat una tertúlia amb Rafa Ballester sobre la seua experiència de fer el camí de Sant Jaume des d’Ontinyent, en un moment en què estan investigant-se i treballant sobre els camins de Sant Jaume que partien de diferents llocs.

Els veïns de Sant Rafael acullen una tertúlia sobre fongs de primavera amb Toni Conca, una part del nostre patrimoni vegetal poc conegut i poc valorat encara.

També es programa una conferència al centre cívic del Llombo en col·laboració amb l’Associació de veïns del barri, i les AMPA’s de l’escoleta del barri i del CEIP Lluís Vives. Es comptarà amb la presència de la psicóloga Yolanda González, molt requerida en cursos i jornades professionals, que amb el títol Criatures de la natura, ens aproximarà a la criança natural i amb la natura.

Però tambñe comptarem amb la col.laboració d’altres col.lectius i empreses que ajudaran a fer d’éstes unes jornades molt completes i interessants.

S’organitza de nou una xerrada amb les ames de casa, enguany sobre la natura de més proximitat, la dels nostres parcs, amb la intervenció de Joan Alcaraz, gerent de l’empresa que manté els parcs i jardins del municipi, i que ens mostrarà els petits tresors botànics dels nostres jardins.

Junt al col·lectiu Ontinyent en bici, organitzem de nou el dia de les Vies Verdes, recorrent en bicicleta la via Verda del Xitxarra entre Villena i Agres. Esta convocatòria te un caràcter familiar apte per a tots els públics i ens portarà una visió molt particular de la valleta de Bocairent i la valleta d’Agres.

“Enguany també col·laborem amb el Cine club Utiye projectant la pel·lícula Tierra, un documental molt estètic sobre el nostre planeta, i altament conscienciador sobre la seua fragilitat. A les activitats de les jornades es facilitaran invitacions als qui participen”, informa Filiberto Tortosa.

Dins de la programació, s’han inclòs activitats per aprendre i a l’aire lliure, com el taller per a fer el licor d’herbes d’Ontinyent, o herbero, amb el conegut herbolari Paco Garrido, entusiasta d’este licor que a Ontinyent te unes característiques especials. El taller es realitza a l’ermita de Sant Esteve, de forma que els participants puguen identificar i recollir a la serra les plantes que necessitaran per elaborar este licor.

Amb la col·laboració de la CAM, s’ha organitzat un itinerari guiat pel Parc Natural de la Font Roja en el qual es comptarà amb el monitoratge de l’equip d’educació ambiental del Centre d’educació Ambiental de la Font Roja, que explicaran curiositats i el més característic d’este espai natural protegit.

Els EcoColes de la nostra ciutat ens conviden a una vesprada festiva i lúdica el dia 4 de juny per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient al parc de sant Rafael amb tallers i animació. També ens conviden a un recorregut familiar pel riu Clariano i la Vila amb algunes sorpreses si portes la teua càmera de fotos.

A més, i per donar-li un poc d’aventura a la programació, enguany repetim la baixada del riu Clariano des del Pou Clar al pobles. Esta activitat va tindre molta acceptació l’any passat i és una invitació a descobrir els paisatges de l’aigua del nostre terme a les portes de l’estiu.

La regidoria de Medi Ambiante procura que tots els anys hi participe a les jornades una persona coneguda als mitjans de comunicació. Engunay comptem amb la figura de Manuel Toharia, qui aporta un alt nivell. El conegut divulgador científic que actualment és el director Científic de la Ciutat de les Arts i les Ciències és una persona de sobra coneguda que ens aportarà la seua visió de com canvia la terra a causa de la intervenció humana, i ens proximarà a la llum dels arguments científics més recents.

Respecte al cartell de les Jornades de Sostenibilitat 2010 està dedicat a la Sima Gran, una cova vertical del nostre terme amb certa dificultat per accedir-hi però que amb este cartell es mostrar al públic la seua espectacularitat.

Filiberto Tortosa, regidor de Medi Ambient, està convençut de que “es tracta d’un programa molt complet amb pràcticament les mateixes activitats que l’any passat i ajustant molt els costos per què siguen acords als temps que corren”.

Tortosa afegeix que “els veïns d’Ontinyent i de la comarca compten amb una oferta d’activitats sobre el medi ambient àmplia, completa, de qualitat i diversa que volem siga el reflexe del compromís d’esta ciutat amb la preservació del nostre medi, la seua posada en valor, i els models de desenvolupament que harmonitzen amb la preservació dels nostres recursos naturals i la nostra qualitat ambiental”.

Les Jornades de Sostenibilitat 2010 s’inicien demà 13 de maig i finalitzaran el 20 de juny.