Demà dissabte hi haurà una actuació de cant i ball tradicional amb el grup de danses de Daimiel i de l’ Escola de Danses de Xàtiva
El passat cap de setmana es va celebrar a Xàtiva la segona cita de la V Mostra Arrelats Folk Xàtiva 2015, organitzada per l’Escola de Danses de Xàtiva amb el patrocini de l’Ajuntament de la ciutat. En aquest cas, va tindre lloc el plat fort de la Mostra, l’esperat concert del músic i productor basc internacionalment conegut, Kepa Junkera que, al costat del grup Sorginak varen presentar el seu nou disc “Una pequeña historia sobre la Trikititxa”, típic instrument del País Basc.
El concert va reunir més de quatre-centes persones al Gran Teatre de Xàtiva, que reconegueren al final de la nit l’espectacularitat de les músiques de Kepa, el virtuosisme del músic, així com la sensibilitat i màgia amb què l’interpret va apropar els seus sons tradicionals a l’auditori assistent. La Mostra va continuar l’endemà, el dissabte dia 26 de setembre, amb Menuts Arrelats, tota una jornada amb actes organitzats expressament per als xiquets i xiquetes a la Plaça de Sant Francesc, amb tallers infantils i una posada en escena amb els Nanos de Xàtiva que varen interpretar “La història de Joan i Júlia”, a la que varen assistir al voltant de dos-cents xiquets i xiquetes.
De vesprada, a les 19.00h, també la Plaça Sant Francesc es va emplenar de nou de menuts i majors que varen aprendre, en una classe pràctica, a ballar el tradicional ball dels Nanos, la típica danseta de la festivitat del Corpus xativí. Després de la classe va tenir lloc una cercavila pels carrers del barri antic de la ciutat precisament posant en pràctica la danseta que havien aprés. La vesprada va finalitzar amb un concert al qual assistiren al voltant d’altres dues-centes persones, a càrrec del grup valencià de música folk Pelandruska que ens va apropar sons amb arrels de l’est d’Europa i d’altres més properes. Per als organitzadors de la Mostra, el més important és que Xàtiva es conega per aquest referent musical que arriba a la ciutat tots els mesos de setembre des de fa cinc anys.
Enguany la Comissió Arrelats Folk Xàtiva ha tingut constància de l’assistència a la Mostra de públic provinent de ciutats com Catral, Alacant, Sueca, Gandia, Albal, Montcada o València, entre d’altres. En paraules dels organitzadors, “estem convençuts que Arrelats va agafant cada any més força i coneguent-se arreu del Llevant espanyol, aconseguint apropar a la ciutat públic de nombroses poblacions que, amb l’excusa d’Arrelats Folk, passegen pels carrers de Xàtiva, visiten els seus monuments, compren en les seves tendes i comerços i consumeixen en els seus bars i cafeteries. Eixa és una de les prioritats d’Arrelats: apropar la ciutat a gent que vinga a consumir cultura i a dinamitzar la ciutat”.
Arrelats Folk Xàtiva eixirà també al carrer demà dissabte 3 d’octubre amb una actuació de cant i ball tradicional amb el grup de danses de Daimiel (Ciutat Reial) i de la mateixa Escola de Danses de Xàtiva. Aquesta actuació es realitzarà a la plaça de La Seu de Xàtiva, davant d’un dels edificis més emblemàtics de la població, l’anomenat Antic Hospital. L’actuació del grup de Daimiel començarà a les 19.00h i tot seguit tindrà lloc l’actuació de la mateixa Escola de Danses, amb balls i músiques tradicionals de la ciutat i la seva comarca. Aquest espectacle estarà dedicat en especial a agrair als més de cinquanta micro-col·laboradors, tendes i comerços de Xàtiva, que han volgut aportar la seva donació per a fer possible una nova edició d’Arrelats Folk.