“La dona sense atributs” de Carles Cortés guanya el XVI Premi de Literatura Eròtica “la Vall d’Albaida”

16ple_01El guardó està dotat amb 4.600 € i l’únic del gènere convocat per una institució pública en tot l’Estat

La Vall d’Albaida // 26.06.2009.- “La dona sense atributs” de Carles Cortés. Aquesta és el treball elegit pel jurat presidit per Filiberto Tortosa i integrat pels escriptors Josep Calatayud, Maria Fullana, Josefina Llauradó i Urbà Lozano per a alçar-se amb el XVI Premi de Literatura Eròtica “la Vall d’Albaida”. Així es va anunciar anit, 26 de juny, durant el transcurs d’una gal·la a la Finca “la Clariana” d’Ontinyent que va comptar amb l’amenització de Neus Ferri, Ad Libitum Jazz Band i el Tercet de Julio Mendoza Tercet i els balls de Pam Pam Dansa.

L’obra guanyadora, que es va imposar en la votació final a “La flor de Hanako” d’entre les 23 presentades a concurs, s’emporta d’aquesta forma un dels guardons més peculiars i reeixits de la literatura valenciana dotat amb 4.600 €; a més, serà editada per Edicions Bromera pròximament dins la col·lecció “L’eclèctica”.

La dona sense atributs narra les relacions turbulentes entre Sara, una dona atractiva i culta d’uns cinquanta anys, i un jove universitari que es prostitueix per a pagar-se els estudis. Aquest serà el punt de partida d’una relació que es veurà marcada per la transgressió dels límits socials i humans a la recerca d’una felicitat encara no aconseguida. Cortés construeix la identitat psicològica de la protagonista amb el paral·lel artístic de l’obra de Robert Musil, L’home sense qualitats, i les cançons de la intèrpret francesa Édith Piaf que acompanyen els capítols de la novel·la. Entre d’altres aspectes, el jurat ha destacat de l’obra «la introspecció minuciosa dels personatges, amb la veu predominant en segona persona –tan difícil de mantenir i tan suggeridora–, el joc dels temps i els espais, i les pinzellades d’un lirisme delicat que es desprén de les situacions».

Carles Cortés (Alcoi, 1968), doctor en Filologia Catalana, és professor de literatura a la Universitat d’Alacant i membre dels grups de recerca de Literatura Contemporània i d’Estudis Transversals. És autor de les novel·les Veu de dona, amb la qual va guanyar el premi 25 d’Abril de Benissa; Marta dibuixa ponts, premi Ciutat de Sagunt, i Els silencis de Maria. Com a dramaturg, ha estrenat els muntatges Veu de dona, Fets de rei i Silencis, pels quals ha rebut diversos guardons. També és autor de la biografia del pintor Antoni Miró Vull ser pintor!.