Xàtiva Unida presenta la seua programació cultural per al primer trimestre d’enguany

Presentació de “La II República al País Valencià” el dimecres 25 a la Casa de Cultura

127

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Xàtiva Unida ha programat quatre activitats per al primer trimestre de l’any, la primera de les quals tindrà lloc aquest dimecres, 25 de gener, a les 19:30, al Saló d’Actes de la Casa de Cultura de Xàtiva.

El regidor Alfred Boluda, juntament amb Aurelio Martí, Toni Morant i Isabel Benavent, autors del llibre, presentaran “Història de la Segona República al País Valencià, obra editada per la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València que actualitza, en base a totes les investigacions fetes en els darrers anys, els coneixements sobre els anys de la II República (1931-1939) en una gran diversitat d’aspectes com l’evolució dels partits de dreta i d’esquerra, o dels sindicats (UGT, CNT i altres anarquistes), el desenvolupament del valencianisme polític i el projecte d’estatut, les fluctuacions econòmiques i la seua incidència en la conflictivitat social… En definitiva, com assenyalen des del col·lectiu d’esquerres “un llibre necessari no sols per als investigadors sinó també per al públic en general”.

Unes setmanes després, el divendres 17 de febrer, es presentarà el llibre del periodista valencià Miquel Ramos “Antifeixistes”, en què s’analitzen les formes d’actuació del feixisme a partir dels anys 90 en les terres valencianes i com els grups feixistes han gaudit d’impunitat.

El dia 23 de febrer, el projecte d’aprenentatge per servei titulat “Lecciones de nuestros abuelos serà presentat pel professor Luis Vivas. Un projecte educatiu en què l’alumnat reconstrueix les històries de vida dels avantpassats per tal d’apropar-se a la història recent, per tal de recuperar la memòria democràtica. Els resultats d’aquest projecte s’han editat en un llibre, els beneficis de la venda dels quals són donats a entitats socials.

I finalment, el dia 3 de març, tindrà lloc la conferència a càrrec del doctor en història Vicent Terol, arxiver d’Ontinyent, titulada “Xàtiva, capital de la Germania (1520-1522)”.

Alfred Boluda ha indicat que “els tres primers actes s’emmarquen en la tasca de recuperació de la memòria democràtica que caracteritza a Xàtiva Unida i, per això, tindran lloc en aquestes dates en què a Xàtiva es recorda a les víctimes del nazisme i es fa l’homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació”. D’altra banda, continua Boluda “és inexplicable que des de l’ajuntament no s’haja programat cap acte per tal de commemorar el cinc-cents aniversari de la revolta de les Germanies, en què Xàtiva juga un paper primordial i, per aquest motiu, s’ha programat la conferència de Vicent Terol, que, tot i que modestament, contribuirà a donar coneixement d’aquesta revolta social contra els poderosos”.

Així mateix, el tercer dijous de cada mes, a la seu de Xàtiva Unida, al carrer de Sant Francesc, es projectarà una pel·lícula de temàtica feminista i, tot seguit, es debatran diferents aspectes de la mateixa. Tots els actes seran d’accés lliure.

WhatsApp Portal de Xàtiva