Solopizza Xàtiva

La ciutat tornarà comptar amb una oficina per a les víctimes del delicte

L’Ajuntament de Xàtiva ha iniciat els tràmits per a la seua inclusió en la xarxa Viogén de seguiment integral dels casos de violència de gènere, depenent del Ministeri de l’Interior. Amb aquest sistema, la Policia Local de Xàtiva podrà tenir accés a la base de dades que recull informació exhaustiva i en temps real de tots els casos d’agressions masclistes amb l’objectiu clar de poder lluitar contra aquesta xacra.

L’acord es va prendre en el marc de la reunió de la Junta de Seguretat de Xàtiva, celebrada a petició de l’alcalde de la ciutat, Roger Cerdà. Va assistir el director general de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José Mº Ángel, així com el primer tinent d’alcalde i regidor de Mobilitat, Miquel Lorente i la regidora de Policia Local, Mariola Sanchis. La Junta està composta per representants de la Policia Local, les policies autonòmica i nacional i la Guàrdia Civil.

La inclusió en Viogén permetrà a la Policia Local de Xàtiva fer un acompanyament a les víctimes d’aquest tipus de delictes, així com intervenir en la resolució d’aquestos casos amb un major nivell d’informació i en millors condicions que fins ara. La previsió inicial és distribuir tasques entre les policies nacional i local de Xàtiva mitjançant un protocol d’actuació, de manera que la local s’ocuparà del 30% dels casos i la nacional del 70%, reservant-se aquest darrer cos els casos de major risc.

L’alcalde Cerdà explica que aquest “sistema complementa l’actuació que s’està duent a terme des del pla integral contra la violència de gènere, especialment actiu en el camp de la prevenció, així com l’intens treball preventiu i de conscienciació desenvolupat per la regidoria de Dona i Igualtat”.

Viogén és un sistema que actua en tot el territori nacional. Està pensat per aglutinar les diferents institucions públiques que tenen competències en matèria de violència de gènere, integrant tota la informació d’interès que es considere necessària, fent prediccions del risc, seguiment i protecció a les víctimes.

Xàtiva recupera l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte

A partir de 2017, la ciutat de Xàtiva comptarà amb un nou recurs: l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte. Aquest va ser un altre dels anuncis que es feren en la Junta de Seguretat d’ahir. Es tracta d’un servei públic dotat amb personal especialista, com psicòlegs, advocats o mediadors socials, que s’ocupa d’ajudar i donar suport a les persones que han patit un il·lícit penal.

L’alcalde ha volgut destacar que “Xàtiva tenia aquest recurs i a l’anterior legislatura es va retirar com a conseqüència de les retallades del PP en els pressupostos de la Generalitat Valenciana. Ara se’ns ha confirmat que a partir de 2017 recuperarem l’oficina a la ciutat”.

Cerdà també ha explicat que la ubicació de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte està sent estudiada per l’equip de govern i els tècnics municipals, encara que hi ha la certesa que el nou servei s’instal·larà en un edifici de propietat municipal, pròxim als Jutjats de Xàtiva, en línia amb la política de dotar de nous serveis públics al centre històric de la ciutat.

WhatsApp Portal de Xàtiva