Xàtiva se suma al Dia Internacional per a la prevenció del suïcidi

95

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Com cada any, el 10 de setembre es commemora el Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi, una data que pretén trencar el silenci i conscienciar la societat sobre una problemàtica de gran impacte, però sovint invisibilitzada. Xàtiva, compromesa amb el benestar i la salut mental dels seus ciutadans, vol fer una crida a la solidaritat i al suport mutu per a reduir les alarmants xifres de suïcidis que afecten no sols la nostra comunitat, sinó també la resta del país i del món.

El suïcidi és, actualment, una de les principals causes de mort a escala global i constitueix un problema de salut pública de primer ordre. Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any moren més de 700.000 persones per suïcidi. A Espanya, cada dia es produeixen prop de 11 suïcidis, el que suposa una mitjana de més de 4.000 persones a l’any.

Xàtiva no és aliena a aquesta realitat. Per això, les autoritats locals, juntament amb associacions de salut mental i experts en el camp, fan una crida urgent a la societat per a posar fi al tabú i estigmatització que envolta el suïcidi. És fonamental que tots, com a comunitat, aprenguem a identificar els signes d’alerta i a oferir el suport necessari a aquelles persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Trencar el silenci: una responsabilitat compartida

Amb motiu del Dia Internacional per a la Prevenció del Suïcidi, Xàtiva ha organitzat diverses activitats que inclouen xarrades, tallers de formació per a professionals, i espais de suport per a famílies i persones afectades. L’objectiu és oferir informació i recursos que permeten reconéixer els senyals de risc i fomentar un entorn de comprensió i empatia.

Amb motiu del Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, la regidora de Benestar Social, Xelo Angulo, ha anunciat la constitució d’una Mesa d’Estratègia i Acció Municipal de Salut Mental i Prevenció del Suïcidi per al 2025. Aquesta serà interdisciplinària i hi participarà la regidoria de Benestar Social i Sanitat, la regidoria d’Educació, la regidoria de Joventut, així com la Policia Local i algunes associacions especialitzades.

Des de l’Ajuntament de Xàtiva hi ha un compromís ferm en aquesta línia de treball. Aquest any s’han realitzat diverses tasques de prevenció com la posada en marxa del SASEM, un servei d’atenció a persones amb problemes de salut mental greu; s’ha realitzat la Jornada Internacional d’Epidemiologia i Salut Pública «Ciutat de Xàtiva»; també s’ha dut a terme una jornada de conscienciació de la problemàtica del suïcidi «Cambia el Final» en col·laboració amb l’església evangèlica; i s’han realitzat formacions i sensibilitzacions a tots els centres educatius i a tots els nivells.

Angulo ha volgut recordar el protocol a seguir en cas de trobar-se davant d’una situació de risc relacionada amb un potencial cas de suïcidi. Aquest protocol té les seues bases al Pla Valencià de Salut Mental i Addiccions 2024-2027. «Hem de crear esperança, focalitzar-nos en la prevenció de les autolesions i del consum de drogues: en definitiva, treballar entre tots i totes», ha explicat la regidora. I ha afegit: «Cal recordar que ningú està sol en cap moment, el telèfon d’atenció principal és el 024, però si presències una situació greu cal avisar al telèfon d’emergències 112. El segon pas és el trasllat a psiquiatria per a ingrés o per a rebre una cita abans de 72 hores, i finalment rebre un control de Benestar Social per fer seguiment a aquelles persones que ho necessiten».

Campanya amb tests de drogues

Ara mateix, la Policia Local de Xàtiva està realitzant una campanya amb tests de drogues a conductors entre setmana i en horari diürn. L’objectiu és detectar patrons habituals de consum allunyats del consum esporàdic per motius de festivitat. Com bé indiquen els especialistes, aquests consums entre setmana i en aquests horaris posen en evidència una relació directa amb problemes de salut mental a curt i mitjà termini. Els controls serveixen per a prendre consciència del volum de persones que pateixen problemes d’addicció i que poden ser potencialment vulnerables i necessitar una atenció especialitzada en prevenció del suïcidi.

Una crida a la reflexió

Aquest 10 de setembre, Xàtiva es vesteix de groc per recordar que ningú està sol. És un dia per a recordar les vides perdudes, però també per a donar esperança a aquells que estan lluitant. La prevenció del suïcidi comença amb xicotets gestos: una paraula amable, una mà estesa, un espai d’escolta. Com a comunitat, tenim el poder de marcar la diferència.

És hora de parlar, escoltar i actuar. Perquè la vida sempre val la pena ser viscuda.

WhatsApp Portal de Xàtiva