PoolWork Xàtiva

Sant Domènec acull des de hui i fins novembre l’exposició “Prehistòria i còmic”, una producció pròpia del Museu de Prehistòria de la Diputació

Aquest migdia s’ha inaugurat a l’espai cultural de Sant Domènec l’exposició “Prehistòria i còmic”, una producció pròpia del Museu de Prehistòria, depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació de València. A la inauguració han assistit l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà; el diputat de Cultura, Francesc Xavier Rius i el regidor de Cultura, Jordi Estellés. L’exposició estarà oberta al públic des de hui fins el proper mes de novembre. Es podrà visitar de dimecres a diumenge, de 10 a 14 hores.

L’alcalde Roger Cerdà ha valorat positivament aquesta interessant mostra: “tenir una exposició com aquesta, en aquesta època, pot servir per a que la gent visite Xàtiva. És una proposta d’oci alternatiu al que la gent habitualment fa en estiu. Convide a tot el món a gaudir-la”. Cerdà també ha agraït la col·laboració de l’ens provincial: “com sap la Diputació, rebem amb els braços oberts les seues iniciatives culturals”.

Per la seua banda, el diputat Xavier Rius ha afirmat que “Xàtiva és una ciutat emblemàtica per a la Diputació de València. Xàtiva, junt a València i a altres ciutats de la província, ofereix un potencial cultural que reverteix en turisme i riquesa. Que Xàtiva haja recuperat eixe estàndar de la cultura és molt important”. Respecte a l’exposició, Rius ha encoratjat als ciutadans per tal que “s’acosten a veure-la, però la família sencera, perquè realment és una exposició intergeneracional”. El diputat ha deixat constància del recolzament de la Diputació a la programació cultural de la ciutat, anunciant que “intentarem que l’inici de les itineràncies de les nostres exposicions continue sent Xàtiva”.

Finalment, el regidor Jordi Estellés ha correspost l’anunci de Rius “agraint a la Diputació que haja triat Xàtiva com a la primera seu de l’exposició itinerant. Són moltes les facilitats que hem trobat per part del diputat i dels tècnics”. Estellés ha llançat una invitació al públic per visitar l’exposició “Prehistòria i còmic”: “anem a poder mostrar aquesta magnífica exposició durant tot l’estiu i, fins i tot, durant l’inici del curs escolar, posant-la a l’abast dels alumnes de la ciutat i dels municipis veïns”.

Experiència artística, arqueològica i lúdica
La mostra ofereix una mirada sobre el món del còmic des de la pròpia prehistòria de la mà de les grans icones universals, presents en el nostre imaginari, i que ens remeten directament als temps més remots. Recull una gran diversitat de còmics, més de 100 exemplars, que abasten des de principis del segle XX fins a l’actualitat.

El recorregut comença amb una reflexió científica sobre la representació gràfica prehistòrica, que pivota sobre tres aspectes relacionats estretament amb el món de la narració gràfica: un recorregut des de les primeres il·lustracions de l’origen de la Humanitat des de mitjan segle XIX a l’actualitat; un gest de complicitat a l’art rupestre llevantí com la primera narració gràfica a les nostres terres; i la novel·la de ficció com a font d’inspiració de molts autors de còmics.

En un segon àmbit es mostren els diferents personatges que apareixen en els còmics, des de la visió infantil i caricaturesca fins a la més realista, passant pels herois selvàtics i els primitius monstruosos. A través d’ells vam descobrir un món fantàstic poblat de protagonistes inoblidables del tebeo espanyol, com Purk l’home de pedra, el Petit Pantera Negra, Altamiro de la Cueva, Hug el troglodita que comparteixen escenari amb icones del còmic americà, com Alley Oop, Tor , Els Picapedra o Turok, a més d’altres herois prehistòrics del còmic francòfon no menys coneguts, com Tounga, Rahan, o les noves heroïnes Lucy o Vo ‘hounâ.

El tercer àmbit s’estructura en cinc blocs corresponents als conceptes clau que el nostre imaginari col·lectiu identifica amb la prehistòria: l’útil, el foc, el món de feres, l’art paleolític i el megalitisme. Tot aquest desplegament de paper es recolza amb materials arqueològics del Museu de Prehistòria, com restes humanes, fòssils de grans mamífers, plaquetes gravades, adorns, armes etc.

Acompanyen el recorregut de l’exposició nombroses planxes i il·lustracions originals, quatre entrevistes a reconeguts il·lustradors espanyols i francesos i dues animacions en 3D.

Finalitza l’exposició amb una biblioteca infantil de còmics ambientats en la prehistòria i un espai didàctic i lúdic on es reflexiona sobre els grans tòpics i anacronismes de la prehistòria.

WhatsApp Portal de Xàtiva