Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Xàtiva ha presentat aquest divendres al pati de la Casa de Cultura els llibres premiats a la XXXVI edició dels Premis Literaris «Ciutat de Xàtiva», els quals han repartit un total de 17.000 euros.

A l’acte van intervindre els guardonats, dels premis Blai Bellver i Carlos Sarthou, els quals van donar a conèixer les seues obres i van signar exemplars en acabar l’acte. L’autor del premi Ibn Hazm no va poder estar present per motius de salud.

«Si un dia oblide recordar», premi Blai Bellver de Narrativa, és una novel·la sobre obsessions literàries, sobre amors mai realitzats, sobre viatges i sobre el passat. Es basa en el record d’un viatge adolescent a Irlanda del seu protagonista, Evian Cardona, mentre passeja per la ciutat d’Oxford buscant el rastre d’un home d’Agres que potser va inspirar Tolkien i de l’enigmàtica Margot, jove de la qual es va enamorar a Irlanda.

El seu autor, Ivan Carbonell (València 1979), és llicenciat en Filologia Catalana i en Humanitats per la UV, a més de graduat en Història. Combina el seu treball com a professor de valencià en Secundària amb l’escriptura. Les seues obres han estat reconegudes amb guardons com ara el Premi Vila de Benissa, el Premi Enric Valor o el Premi Bernat Capó.

Pel que fa al premi Ibn Hazm de Poesia, «Afrau», es tracta d’un poemari que el seu propi autor ha definit com «una emanació de silenci que pren forma en les paraules. Un abisme que es fa paraula». Es troba present la transformació i la tendresa, tant individual com col·lectiva, en un laberint que es fusiona per parlar de vida entre flames que cremen en direcció al silenci per trobar-se un mateix entre la cendra, més enllà del que diuen els mots i el significat concret que cadascú li vullga donar.

Eloi Creus, (Taradell, 1989) guanyador del Ibn Hazm, es va formar coma enginyer tècnic en Informàtica, professió en la qual va estar treballant informant-se fins fa uns anys. En aquest moment centra la seua vida en la poesia i l’espiritualitat, que combina amb altres interessos històrics, filosòfics i antropològics els quals donen forma als seus versos. Al ser una persona amb diversitat funcional, reconeix que aquesta experiència li ha permès connectar amb la mort i la vulnerabilitat com a forces de vida, cosa que també es pot identificar als seus poemes.

Per últim, el premi Carlos Sarthou d’assaig, «El reviscolar de l‘au Fènix: San Felipe 1709-1729», obra del professor Vicente Ferrer Pérez (Carcaixent), és un treball basat en els primers anys de la ciutat de Xàtiva després de la seua crema a mans de les tropes borbòniques de Felip Vé l’any 1707, després de la Batalla d’Almansa esdevinguda el 25 d’abril d’aquell any, i que va provocar el seu posterior canvi de nom a «Colonia Nueva de San Felipe» fins la restitució del nom original, ja a les Corts de Cadis celebrades en 1811.

La cita literària ha comptat amb la intervenció de la regidora de Cultura Raquel Caballero i també amb l’espectacle «El desè home», un diàleg escènic entre el circ i la dansa amb un discurs minimalista, estètic i proper al món oriental. La proposta fuig del patró masculí que la construcció cultural ha conformat i pretén eixamplar la mirada alhora de concebre i viure la masculinitat, convertint-se en una al·legoria als homes sensibles i emotius que tots som.

WhatsApp Portal de Xàtiva