Solopizza Xàtiva

Centelys

El Centre Públic d’Educació de Persones Adultes Francesc Bosch i Morata de Xàtiva va acollir este dijous la presentació del primer llibre de la sèrie ‘La postguerra a les comarques valencianes’, un treball dels joves investigadors valencians Pau Pérez i Álex Gutiérrez que recull microhistòries d’este període històric esdevingudes en municipis de la Partida Judicial de Xàtiva i L’Horta Nord.

El mateix Álex Gutiérrez, natural de la capital de La Costera, va ser l’encarregat d’exposar els detalls d’este primer lliurament del projecte al costat de Ramiro Rivera, responsable de la delegació provincial de Memòria Històrica que subvenciona la iniciativa amb la finalitat de “reivindicar la història local en el període de postguerra, àmpliament estudiat per investigadors nacionals i estrangers”.

El diputat de Memòria Històrica va assegurar que la Diputació “continuarà fent costat als investigadors que ens ajuden a conéixer la història dels valencians i la seua participació en la construcció de l’Espanya democràtica”, i va avançar que a les microhistòries esdevingudes a La Costera i L’Horta Nord recollides per Pau Pérez i Álex Gutiérrez “tindran continuïtat amb nous treballs d’investigadors que aporten el resultat dels seus estudis en altres comarques valencianes”.

Amb un aforament limitat i les oportunes mesures de seguretat anticovid, l’acte organitzat per Pep Aparicio, cap d’estudis de l’Escola d’Adults, va servir perquè el xativí Álex Gutiérrez, coautor de l’obra, transmetera “l’apassionant recorregut per un període de la nostra història que no hem d’oblidar perquè no torne a repetir-se”. Gutiérrez, llicenciat en Història per la Universitat de València i Màster en Història Contemporània, va explicar que el treball recull la repressió franquista i les mesures de control en els municipis de la Partida Judicial de Xàtiva durant la postguerra, així com els anys de la Guerra, les detencions massives, els represaliats i l’exili a la comarca de L’Horta Nord.

Difusió gratuïta

‘La postguerra a les comarques valencianes. L’Horta Nord i la Partida Judicial de Xàtiva’ pot descarregar-se en format electrònic i de manera gratuïta en aquest enllaç, en el portal de Memòria Històrica del web de la Diputació. L’edició impresa està disponible a les biblioteques públiques de la província.

La publicació d’estos llibres és, al costat de la inversió en arquitectura de la Guerra Civil, una de les actuacions dutes a terme per l’àrea provincial de Memòria Històrica, que centra la seua gestió en l’ajuda econòmica als familiars de les víctimes del conflicte nacional per a trobar les restes de les persones afusellades i enterrades en fosses comunes en cementeris valencians durant i després de la guerra.

WhatsApp Portal de Xàtiva