PoolWork Xàtiva

Demà dijous, a les 16h, a la Casa de Cultura, el servei d’orientació laboral de l’Ajuntament ha organitzat una conferència col·loqui sobre finançament europeu al qual poden optar empreses locals. A la conferència intervindran Bartolome Nofuentes, diputat provincial delegat de Projectes Europeus; Miquel Lorente, primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica i representants de la consultora Alias Group, S.L. que parlaran sobre la bona pràctica URBACT que s’ha presentat des de l’Ajuntament de Xàtiva.

Les polítiques de la UE s’apliquen a través d’una ampla varietat de programes i fons que proporcionen suport financer a milers de beneficiaris, ja siguen agricultors, estudiants, científics, ONGs, empreses, ciutats, regions, ajuntaments i molts altres. Des de la Regidoria de Promoció Econòmica, s’ha decidit apostar per les ajudes europees que estiguen relacionades amb el foment del consum de proximitat. Concretament, Xàtiva ha optat a la convocatòria de bones pràctiques de URBACT, on ciutats de tota la UE exposen una bona pràctica que puga resultar interessant per a altres ciutats europees relacionada amb el desenvolupament urbà sostenible i amb un enfoc participatiu.

La bona pràctica que s’ha presentat es titula «Del camp a la taula: L’all tendre com a element dinamitzador de l’economia local«, centrada en tots els actes que han girat al voltant de FirAll com a iniciativa dirigida a posar en valor un producte local singular com és l’all tendre. S’ha destacat i donat èmfasi, entre altres, a la col·laboració amb els diferents agents involucrats, com són el sector privat (hotels i restaurants amb el concurs gastronòmic, elaboració de menú especial per al cap de setmana amb all tendre i els comerços locals i de les comarques veïnes) i la societat local (com és el cas de l’associació de productors d’alls tendres de Xàtiva, club d’atletisme Ajos-Xàtiva per a l’organització de la mitja marató o les visites guiades pel conreu de l’all tendre de la mà de Pep Gimeno Botifarra dirigides als col·legis i al públic en general, entre d’altres).

Lorente explica que “anem a exposar com a través d’un producte agrícola i identitari com l’all tendre estem tractant d’activar diferents sectors econòmics de la ciutat, l’agrícola, l’hostaler, el turístic i fins i tot altres àmbits com l’educatiu o l’esportiu. Pretenem aconseguir una certificació de qualitat, associada a un augment de la producció i revertir la situació de degradació en què es troben molts espais agrícoles que durant el període de la bambolla immobiliària han sigut objecte de plans urbanístics que no s’han desenvolupat”.

El regidor ha informat que durant aquest període els terrenys agrícoles afectats per projectes urbanístics fallits superen les 72 hectàrees del terme municipal. Per pal·liar aquesta degradació de terrenys productius, Lorente creu que “hem de donar passos cap una reconversió d’aquestes terres, fonamentada en l’economia verda i social, plantejant un repte de potenciació de la producció agrària”.

Si la bona pràctica resulta seleccionada, l’ajuntament rebrà el finançament d’un viatge a una ciutat de la UE (encara per determinar) a finals de setembre, per un/a treballador/a municipal que s’encarregarà d’exposar la bona pràctica a la resta de ciutats europees per a fer networking, crear sinèrgies i tractar de dissenyar i implantar estratègies per a problemàtiques comuns.

WhatsApp Portal de Xàtiva