Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

Este migdia s’ha presentat en roda de prensa la campanya “Controla en Falles: si te’n passes t’ho perds” i el dispositiu especial de seguretat per a la setmana fallera. La regidora de Sanitat, Cristina Suñer, en col·laboració amb l’ONG Controla Club representada pel seu director Juan Barcala, ha presentat les activitats d’esta campanya d’informació i conscienciació les quals tindran lloc el 16 i 17 de març, dos dels dies centrals de les festes falleres. Estos dies un grup de mediadors socials de l’ONG recorrerà els principals espais festius del municipi oferint informació a la població més jove i resolent tota mena de dubtes dirigits a reduir els riscos del consum de drogues en el context de les festes populars.

Com ha assenyalat Suñer “el principal objectiu de la campanya és fomentar les conductes responsables i moderades en relació als consums abusius d’alcohol i de tota mena de drogues durant les Falles. En este sentit hem establert dos accions: d’una banda la informació i promoció entre els joves de conductes responsables i, de l’altra, la sanció als locals que venguen alcohol a menors “.

Esta inicativa també persegueix evitar les conductes de risc associades com l’ús de la pólvora, els vehicles o les conductes sexuals. De fet, la campanya comptarà amb una Guia de consells plantejada des d’una perspectiva de gènere que pretén transmetre missatges i consells específics sobre la problemàtica del consum d’alcohol i altres drogues per part de les dones en entorns festius i a les conductes de risc associades a estos, com ara les agressions sexistes. L’objectiu principal d’estos missatges és empoderar la dona en l’entorn de les festes populars situant-la en igualtat de condicions a l’hora de gaudir de la festa i intentar previndre possibles situacions de risc.

A la roda de premsa també s’ha presentat el dispositiu especial per a Falles. La regidora de Seguretat Ciutadana, Mariola Sanchis, ha assenyalat que “hem afrontat el disseny del dispositiu especial com un repte que any rere any tractem d’assumir i superar per garantir la seguretat de tots els xativins i xativines i garantir que la festa transcórrega amb la màxima harmonia i tranquil·litat possible”.

L’operatiu de policia començarà a posar-se en marxa el proper dissabte 11 de març per realitzar els treballs previs de senyalització. A partir del dia 15 treballarà pràcticament tota la plantilla per reforçar cada torn amb 5 ó 6 persones. Es prestarà especial atenció a la coordinació d’aquells actes que reuneixen major afluència de gent, com són el lliurament de premis, la visita als monuments fallers, l’ofrena de flors, les “mascletaes” i la nit de la cremà. Esta nit treballaran 14 agents, més de 20 bombers del Consorci Provincial i d’Almansa. Sanchis també ha agraït el treball i la implicació de tots els efectius.

Pautes de consum d’alcohol i altres drogues durant les festes populars

Durant la roda de premsa, a més, s’han presentat les principals dades de l’estudi realitzat per l’ONG Controla Club durant 2016 entre el públic assistent a les principals festes populars de la Comunitat Valenciana per a conèixer els hàbits i pautes de consum d’alcohol i altres drogues per part de la joventut valenciana en estes contextos.

L’estudi ha permès conèixer l’opinió i els hàbits de joves d’entre 15 i 35 anys, amb una mitjana d’edat de 20,5 anys i que participen com a públic de les diferents festes.

En primer lloc, cal destacar que un 40,2% dels enquestats reconeix que el seu primer consum d’alcohol es va realitzar durant les festes populars. L’edat mitjana se situa en els dos casos al voltant dels 14 anys.

Pel que fa al coneixement de l’alcohol com a substància, per al 69% dels i les joves enquestats l’alcohol és una droga més, el que il·lustra la necessitat de dur a terme campanyes informatives d’este tipus que informen sobre la naturalesa i els efectes d’esta substància.

Pel que fa al consum d’alcohol, un 46,3% de les persones enquestades afirma haver-se emborratxat entre 1 i 3 vegades durant l’últim mes.

Finalment, segons les respostes referides sobre el consum de drogues il·legals, les principals substàncies que es consumeixen en este entorn són, per ordre, cànnabis, cocaïna, MDMA (Èxtasi) i amfetamina (Speed).

WhatsApp Portal de Xàtiva