EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’Ajuntament de Xàtiva ha llançat la publicació de la licitació de les obres per a l’esperada ampliació de la biblioteca municipal. La resolució, signada per l’alcalde Roger Cerdà, aprova l’expedient de contractació mixta d’obres i subministrament per a l’adequació de la primera planta de la biblioteca, mitjançant procediment obert simplificat, i convoca la licitació per un import total de 393.289,70 eurosLes empreses contractistes podran presentar les corresponents proposicions durant un termini de 20 dies naturals, comptar des de l’endemà de la publicació al portal de contractació de l’Estat.

La Biblioteca incorporarà així a les seues instal·lacions un espai en la primera planta de l’edifici de l’Albereda, amb una superfície de 262 m² dividits en un rebedor, uns serveis i una sala amb una superfície de 232 metres quadrats.

El projecte contempla l’habilitació de dues zones diferenciades, una per al públic jove entre els 12 i 16 anys, que es podrà convertir també en sala multiusos per a dur a terme les diferents activitats d’animació lectora; i altra que s’utilitzarà com a sala de lectura estudi. Ambdues sales se separaran per mampares amb dobles cristalls per tal d’evitar el soroll.

Entre les actuacions a dur a terme es troben el canvi dels finestrals per tal d’insonoritzar la sala i evitar la penetració dels raigs de sol, el canvi del sòl, la instal·lació d’aires condicionats insonoritzats, la reforma dels quarts de bany o la redistribució d’algun dels espais.

El regidor d’Obres, Ignacio Reig, ha qualificat la iniciativa com a «unes obres molt importants per a la nostra ciutat». Segons Reig, l’actuació «pràcticament suposa duplicar l’espai disponible per a lectors i usuaris». El regidor recorda que «és una planta que l’ajuntament va recuperar fa uns anys i que ara volem posar en ús, per a que tots els ciutadans de Xàtiva puguen gaudir i es puguen beneficiar d’eixe espai». Reig descriu que «van a adequar-se espais de lectura, va a renovar-se tota la instal·lació elèctrica, va mobiliari nou… és una obra considerable i esperem que estiga acabada abans de final d’any».

Per la seua banda, el regidor de Biblioteca, Alfred Boluda, també ha manifestat la seua satisfacció per la licitació de les obres, qualificant-la com a una «gratíssima notícia que vindrà a ampliar els serveis que ofereix la biblioteca». El regidor ha ressenyat l’esforç per a atendre millor les necessitats de la ciutadania que ve desenvolupant-se des de la biblioteca, citant «que enguany això s’ha concretat amb l’ampliació de l’horari, amb més hores de lectura entre setmana i dissabtes i, sobretot durant uns mesos, amb més hores d’apertura a les hores centrals del dia», afirma Boluda.

Més de 27.000 usuaris i 14.000 préstecs en 5 mesos

Un total de 27.212 persones han fet ús de la Biblioteca Municipal des de l’1 de gener al 31 de maig de 2024; d’elles 17.028 adultes i 10.184 infantils i juvenils, amb més de 14.000 préstecs de documents.

Pel que fa a les activitats dirigides a escolars, l’activitat ha estat intensa. Per a alumnat de primer i segon de primària, s‘han dut a terme quaranta sessions d’animació lectora escolar, com ara l’espectacle «Espectacular», dirigit pel Gran Jordiet, o la sessió de contes recolzats amb llibres pop-up, autèntiques obres d’art en paper que permetien barrejar els contes de tradició oral amb la bellesa de l’àlbum il·lustrat. Dirigides a xiquets i xiquetes de tercer i quart de primària, es programaren activitats com ara «Ruidos y ruiditos», a càrrec de Mar Benegas, un recorregut per històries amb personatges fantàstics que mostren la necessitat d’escoltar, entre altres aprenentatges. Per la seua banda, per als cursos de cinquè i sisè de primària, s’organitzaren diverses sessions a càrrec d’Almudena Francés. Amb el nom de «Laboratori d’idees El Temps» s’impartiren tallers per motivar el pensament, la crítica i la sorpresa a partir d’un estímul.

Durant aquest cinc primers mesos de l’any, hi ha hagut 5 visites de grup a la biblioteca, repartides entre visites d’alumnat de l’IES Lluís Simarro del grup de castellà de persones migrants de la Creu Roja Internacional. També hi han hagut cinc sessions del club de lectura, pel qual han passat autors com ara Xavi Aliaga, Toni Cucarella o Ivan Carbonell.

En quant a les activitats per a públic infantil i juvenil, s’han celebrat una sessió de contes infantils amb la contacontes Sílvia Colomer, dues sessions d’un taller per a conéixer les famílies musicals a càrrec de professors de l’escola de la Música Vell i sis sessions del taller de còmic per xiquetes i xiquets, dirigides pel dibuixant José Fonollosa emmarcades en les activitats paral·leles de l’exposició del «Tebeo al còmic», amb una mitjana de 30 persones assistents per sessió. També s’han organitzat dos recitals de poesia amb motiu de l’any Estellés, per part dels alumnes de l’escola de la Música Nova.

Les activitats de narració oral per a adults han consistit en un recital de poesia a càrrec del grup xativí de poesia «Paraules de fang», l’espectacle «Sorprendidas y sorprendentes» amb la narradora mexicana Martha Escudero, amb motiu del Dia de la Dona i l’espectacle “Del amor y otros desvarios», amb la narradora argentina Gricelda Rinaldi.

Recentment, la biblioteca va albergar una tertúlia literària sobre novel·la negra amb els autors Silvestre Vilaplana i Xavier Aliaga. Pel que fa al cicle Converses a la Biblioteca, s’han presentat les publicacions «Estiu», de Josep Vicent Miralles; «Una idea d’esperança», de Ximo Puig; «La Nòria», de Paula Llorens; «Atles temporal», d’Imma López Pavia «Elena y sus amigos» de Puri Mascarell.

WhatsApp Portal de Xàtiva