Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Els menors de 16 anys decidiran el destí de 10.000 euros municipal.

La votació es durà a terme als centres educatius entre el 4 i el 8 de juny.

Les Regidories d’Educació Participació Ciutadana han presentat aquest matí públicament i de forma conjunta al col·legi Claret de Xàtiva el procés participatiu pel qual els menors de 16 anys de Xàtiva podran decidir el destí de 10.000 euros municipals dividits en dos propostes provinents per una banda per alumnes de Primària, i per altra per alumnes de Secundària.

El projecte d’aquests pressupostos participatius infantils, que es realitzen per primera vegada a Xàtiva, té tres fases diferenciades. La primera ocupa el treball que es desenvolupa a les tutories dels centres de Primària i Secundària de la ciutat, mentre que la segona fase tindrà a veure amb uns tallers que es duran a terme en la Casa de la Cultura. L’última fase, prevista per a la primera setmana de juny, serà la que ocupe la votació dels xiquets i les xiquetes respecte a les propostes que es presenten.

En aquesta primera fase, l’Ajuntament de Xàtiva ha facilitat a tots els tutors dels diferents centres unes guies didàctiques per poder treballar en dues sessions. En la primera se’ls presentarà als menuts aquests pressupostos i se’ls explicarà en què consisteix la participació ciutadana, convidant-los a aportar idees per a aconseguir millores en la ciutat. Mentre que en primària es treballa en l’aula, en Secundària s’organitzen eixides al barri més proper al centre. En la segona sessió es posaran en comú els resultats sorgits per tal de triar una proposta per cada quatre grups del centre, que serà la que finalment anirà a la consulta. Al mateix temps, es triaran uns representants de cada centre educatiu que seran els que acudiran a les sessions que es desenvoluparan a la Casa de la Cultura.

Els dies 21, 24 i 29 de maig seran els dies en que es reunisquen els alumnes escollits per concretar les deu propostes per a Primària i les deu per a Secundària que finalment passaran a la votació, la qual es farà en el propi centre educatiu entre els dies 4 i 8 de juny. L’Ajuntament facilitarà urnes a tots els centres educatius per tal de facilitar les votacions. Cal destacar que totes les activitats d’aquest procés es faran en horari lectiu.

«A les sessions volem fer constar que la participació no és una cosa puntual; no és alçar la mà o polsar un botó, sinó també informar-se i conèixer la realitat, fent un anàlisi crític que desemboque en propostes per a millorar-la. El dret de ciutadania del xiquet i la xiqueta no ha de ser de futur, sinó de present», ha explicat el tècnic de participació de l’Ajuntament de Xàtiva, Raül Camacho.

La regidora d’Educació Amor Amorós ha explicat que malgrat que es tracta del primer any en que es realitza aquesta proposta, s’espera que siga una activitat que es consolide al calendari escolar. «És molt important que els xiquets i les xiquetes aprenguen a participar i ensenyar-los que tots ens hem d’implicar en la millora de la nostra ciutat. En els processos participatius el més important és el procés i en el cas dels menuts més encara».

El regidor de Participació Ciutadana, Miquel Alcocel ha recordat que la proposta va nàixer del grup motor, que va suggerir estendre la participació als menors de 16 anys. «Sembrant la llavor en la gent jove i fent-los veure la importància que té implicar-se en la participació, l’alumnat té l’oportunitat de donar unes propostes i votar-les, decidint així en què volen invertir els diners municipals» ha declarat.

La roda de premsa ha tingut lloc al col·legi Claret degut a que es tracta del centre educatiu en el que més xiquets participaran, degut al nombre d’alumnes i de línies implicades.

WhatsApp Portal de Xàtiva