Xàtiva diu NO a la violència de gènere

188

PoolWork Xàtiva

Ahir, 25 de novembre, es va celebrar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona, amb la finalitat de visibilitzar la violència contra les dones i xiquetes a nivell mundial.

Es pretén fomentar l’execució de polítiques per part de les nacions del món per a l’erradicació de la violència de gènere, així com brindar suport i generar consciència sobre l’estigmatització i la vergonya que pateixen les víctimes.

L’origen d’aquest Dia Internacional

L’any 2000 l’Assemblea General de l’ONU va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, convidant a governs, organitzacions internacionals i ONG’s a involucrar-se i coordinar accions que eleven la consciència pública per a eliminar totes les formes de violència contra les dones.

Com a principal antecedent d’aquesta efemèride, des de 1981 militants i activistes en favor del dret de la dona observaven el 25 de novembre com a dia de protesta i commemoració contra la violència de gènere.

La data d’aquest Dia Internacional de la Violència contra la Dona va ser triada per a honrar la memòria de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana que van ser brutalment assassinades en 1960, per ordre del dictador dominicà Rafael Trujillo.

Formes de violència contra les dones

La violència contra les dones i xiquetes es manifesta de manera física, sexual i psicològica, i inclou els següents suposats:

  • Violència per part d’un company sentimental (violència física, maltractament psicològic, violació conjugal, feminicidi).
  • Violència sexual i assetjament (violació, actes sexuals forçats, insinuacions sexuals no desitjades, abús sexual infantil, matrimoni forçat, aguaite, assetjament de carrer, assetjament cibernètic).
  • Tràfic d’éssers humans (esclavitud, explotació sexual).
  • Mutilació genital femenina (practicada en unes certes comunitats i cultures, associada amb creences religioses).
  • Matrimoni infantil (xiquetes obligades a contraure matrimoni en contra de la seua voluntat).

La població femenina és altament vulnerable de patir violència de gènere, especialment les xiquetes i les dones de la tercera edat, dones pertanyents a la comunitat LGBT (lesbianes, bisexuals, transgènere o intersex), les migrants i refugiades, les pertanyents a pobles indígenes o minories ètniques, dones i xiquetes amb VIH-Sida, discapacitades i aquelles que habiten en països amb crisis humanitàries.

WhatsApp Portal de Xàtiva