santa-clara-portaldexativa

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’Ajuntament i el banc Santander acorden la compra del monument per 2 milions d’euros

L’Ajuntament de Xàtiva ha arribat a un principi d’acord amb la mercantil Altamira Asset Management, S.A., societat immobiliària que gestiona els actius propietat del banc de Santander, per a l’adquisició del Reial Monestir de Santa Clara. L’import de l’operació ascendeix a 2.050.000 euros. Malgrat que l’acord entre ambdues part és total, l’operació haurà de ser aprovada pel consell d’administració del Santander aquest mateix dimecres. L’ex-convent passarà així a ser patrimoni de la ciutat després de 12 anys d’incertesa sobre el seu futur.

La destinació de l’ex-convent, declarat Bé d’Interès Cultural (BIC), és la d’albergar el futur Palau de Justícia de Xàtiva. L’Ajuntament de Xàtiva compta amb un informe favorable de viabilitat tècnica del trasllat dels jutjats a aquesta nova seu, emès per la Subdirecció General d’Infraestructures i Manteniment de les Seus Judicials de la Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana. L’actuació està inclosa en el Pla d’Infraestructures Judicials de la Comunitat Valenciana, que compta amb un pressupost de 200 milions d’euros.

L’alcalde Roger Cerdà, en declaracions a la premsa, ha manifestat que la compra de Santa Clara és “una satisfacció i un absolut èxit”. Cerdà ha explicat que la mesura “va en la línia que ha seguit aquest ajuntament de recuperar patrimoni per a posar-lo en valor dotant-lo d’un ús públic”. El primer edil recorda que “l’anterior equip de govern va tenir l’oportunitat de comprar el convent però va decidir trencar amb la dinàmica històrica de mantenir els serveis de la ciutat en el casc antic per a conservar-lo viu. Es tracta de posar en valor el que ens diferència a Xàtiva, que és el nostre patrimoni”.

L’adquisició de Santa Clara es formalitzarà mitjançant quatre anualitats, a raó de 500.000 euros per any, fins a 2021 i escripturant-se abans del final de l’exercici 2018. Aquesta modalitat de pagament evita que l’Ajuntament de Xàtiva haja d’endeutar-se per a fer front a l’operació. Cal recordar que aquesta actuació comptava amb una provisió de fons de mig milió d’euros del Pla Director d’Inversions Xàtiva Creix. Recentment, l’Ajuntament va dur a terme una modificació del pressupost de 2018 per incorporar un altre milió i mig d’euros, provinent de romanents de tresoreria, per tal de cobrir la compra de l’ex-convent.

En 2006, la constructora saragossana Ordisa va comprar el convent a les clarisses per 2’4 milions d’euros per a construir-hi un hotel de luxe. La companyia va demanar un préstec al banc de Santander per a finançar la construcció de l’hotel, però la fallida del boom immobiliari va fer fracassar l’operació i es va generar un deute hipotecari de 8,4 milions d’euros. Per eixa raó, l’ex-convent va passar a ser propietat del banc.

Des de l’inici de la legislatura, els contactes entre Ajuntament i entitat financera per a desbloquejar la situació han estat constants. En un primer terme, es va explorar la possibilitat d’un conveni de col·laboració que permetera mantenir l’immoble en condicions adequades i establir un horari d’apertura per a les visites del públic, ja que es tracta d’un BIC.

WhatsApp Portal de Xàtiva