Visita de treball del Diputat de Cultura, Xavier Rius, a l’Ajuntament de Canals

46

Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

El Diputat de Cultura, Xavier Rius, s’ha reunit aquest mateix matí al despatx de l’alcaldessa de Canals, Mai Castells, i el regidor de Cultura, Miquel Alventosa. A la reunió, també hi ha estat present José Antonio Polop, tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Canals.

Els motius de la visita han estat diversos. La primera part de la reunió s’ha focalitzat en tot allò que envolta els Borja. A banda de parlar de l’adquisició patrimonial borgiana, també s’ha aprofitat per a establir línies de treball, com la futura publicació d’un llibre divulgatiu i d’un projecte pioner al territori valencià relacionat amb el municipi de Canals i els Borja.

Els nous elements borgians adquirits per la institució són dues monedes de plata encunyades durant el papat de Calixt III, una medalla de bronze del segle XVI commemorativa amb la seua efígie, i un missal, rèplica del que es troba ubicat al Vaticà, i que s’utilitza en la Missa del Gall per l’actual Papa de Roma. Junt a aquest, s’inclou una acta notarial que verifica i reafirma la seua autenticitat. Aquests elements, lligats a la figura d’aquest Papa, nascut a la Torre de Canals, serviran per a engegar el patrimoni cultural del municipi.

Després de consultar amb una experta numismàtica i comprovar l’autenticitat i raresa i, al mateix temps, el gran valor històric que tenen, l’Ajuntament de Canals va considerar oportú adquirir-les.

En paraules de l’alcaldessa, Mai Castells «és necessari invertir en patrimoni borgià. Cal que la nostra localitat, bressol de la nissaga borgiana, estiga a l’alçada de Gandia i Xàtiva, però sobretot a la d’aquesta família. Des del Consistori seguirem treballant i apostant per la riquesa i el ventall cultural del nostre poble i, un exemple clar, van ser els Borja. A més, des de la Regidoria de Cultura s’està treballant en l’elaboració i adequació d’una vitrina expositora de tots aquests elements borgians, que hi seran exposats públicament tan prompte com aquesta n’estiga acabada».

La segona part de la reunió de treball s’ha centrat a posar damunt de la taula la singularitat i riquesa que posseeix Canals respecte del seu patrimoni hidràulic. Seguidament, el regidor de Cultura, Miquel Alventosa, ha informat al Diputat de la gran oferta cultural de què disposa la localitat.

A més, també ha volgut ressaltar la gran tasca que duen a terme diverses associacions municipals com són La Pebrella i el Club de Lectura.

En conclusió, ha estat una visita enriquidora i positiva, on s’han establit futures línies de treball i col·laboracions entre la Diputació de València i l’Ajuntament de Canals.

WhatsApp Portal de Xàtiva