Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

Xàtiva ja está en falles

Després de dos anys de malson, per fi la música i l’olor de la pólvora recorreran els carrers xativins amb la il·lusió d’haver tornat.

L’acte va començar amb un compte enrere. 10 segons d’espera per tornar a viure l’esperit faller. 10 segons de nervis, d’il·lusió, d’enyorança, d’alegria. 10 segons que van donar pas, com no, a un petit homenatge a totes aquelles persones que ens han ajudat a eixir d’aquesta crisi, els sanitaris; a la meditadora, la falla de València que tan bé representa la pèrdua d’aquests dos anys de falles; els aplaudiments al balcó i l’esperit de superació que ens ha acompanyat aquests dos últims anys.

Les imatges falleres d’aquests últims dos anys recorregueren la façana de l’Ajuntament xativí juntament amb una “veu en off” que emocionava amb la tornada fallera.

Desperten novament els nostres cors, Xàtiva riu; diguérem que tornaríem i ja ho hem fet.

 

Al carrer, somriu novament la xicalla, a cada cantó s’alça novament una falla; mantenim la nostra tradició, la que fa real la nostra passió…

 

Diguérem que tornarien i ací estem, més forts que mai, entonant el nostre himne des del nostre cor, la nostra cançó. Tornarem a ser els amos del carrer, encendrem els cors en flama de tota la ciutat…

 

Engrandim la nostra festa, patrimoni de la humanitat.

Despés, un espectacle de llums, colors i formes van donar pas a la presentació de cada una de les falles xativines.

Finalment, va ser el torn de Patricia Viñes (Fallera Major de Xàtiva) i Marives Puchades (Fallera Major Infantil) d’eixir al balcó de l’Ajuntament a fer la tradicional crida fallera.

Una veu en off es presentava com a Crida, amb la que començava “tot allò pel que hem esperat tant.

Hui donarem inici a la màgia que envaeix cada racó, la pólvora que dona un aire diferent als carrers, la música que fa que el nostre cor bategue accelerat, les rialles i jocs dels menuts al veure el seu monument, la cultura que es preserva als nostres llibrets, la indumentària que alegra els nostres ulls, la flor que engalana a la nostra patrona, el sol que llueix el dia de Sant Josep.

 

Xativines i xativins i gent de tot arreu, les falles s’apropen a cada so de les manilles d’un rellotge, i és per això que he de donar pas a les verdaderes protagonistes d’aquesta festa: les nostres Falleres Majors.

Totes dos van voler fer memòria d’aquests últims dos anys.

Per a Marives,

Aquella nit de març de 2020, a les portes de la tan esperada setmana fallera i després de rebre la fatídica notícia que ja tots sabem, plorarem incrèduls fins a anar a dormir. I, junt amb nosaltres, els següents dies, el cel, que no va parar de ploure per a consol de tots. Després començaren les felicitacions tecnològiques, els vídeos d’ànims fallers, les entrevistes per zoom… intentant omplir el huit que teníem els fallers… La paraula “tornarem” es fa ver ressò entre tots. […]

 

Fa dos anys, vaig estar ací mateix parlant de traure el sentiment faller, però ara, el sentiment més amagat que mai cal traure’l i compartir-lo, Perquè nosaltres, els xiquets necessitem la festa de les Falles, necessitem la seua alegria, la seua gent en les seues vivències. Tan si pertanyem a una comissió, com si no, necessitem les falles, és la nostra cultura, és part de nosaltres, és part de la nostra educació.”

 

El nostre amor per la festa és més gran, la nostra il·lusió per viure-la són infinites, preparem les misteres per a encendre els petards, traguem els vestits de l’armari, els blusons, els mocadors… HEM TORNAT!!

Per a Patricia,

Ací, a les portes de la nostra ciutat, per segona vegada tinc el privilegi de dirigir-me a tots vosaltres per donar inici a la nostra festa. Festa que tant estranyem, i que tant lluitem per ella, per les nostres tradicions, pels nostres costums.

 

En tot aquest temps hem passat per moments difícils i tristos, però sobretot hem sabut demostrar que som un col·lectiu responsable, per això dos anys després ens trobem davant de les portes del consistori de la ciutat per cridar, ven fort que JA HE TORNAT, QUE JA ESTEM EN FALLES!!

 

Un dels motius pel qual hem de celebrar aquestes falles és per rendir homenatge a tots aquells fallers i falleres que malauradament no podran compartir amb tots nosaltres més temps de falles, sempre vos portarem en el record, sou part de la història de les falles. […]

 

Però sobretot, hem de fer saber a tot el món que les falleres i els fallers d’aquest col·lectiu sabem ressorgir de les cendres. Farem saber a tots que SOM LA MILLOR FESTA DE TOT EL MON!!

Posteriorment, es va donar pas a la inauguració de l’exposició del ninot i al castell de focs d’artifici.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha declarat que

Dissabte vam viure una jornada molt emocionant amb la Crida que suposa el tret d’eixida a les falles 2022. L’espera ha estat llarga, però segur que paga la pena tornar a gaudir de la música, els monuments i la pólvora que omplin la nostra ciutat durant el mes de març.

 

Patricia i Marives, espere de tot cor que visqueu unes falles inoblidables junt amb la resta de falleres, fallers i comissions de Xàtiva.

WhatsApp Portal de Xàtiva