Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

La Plataforma de veïns «Casc Antic Digne i viu» lamenta la «representació esperpèntica del govern municipal que sorprendria el mateix Valle Inclán» que va tindre lloc el passat dissabte en el ple municipal de l’ajuntament de Xátiva. La Plataforma ha denunciat públicament que l’alcalde de la ciutat, Roger Cerdà, va arribar a assimilar al veïnat de Xàtiva, representat per la Plataforma, amb terraplanistes i negacionistes. «Fent amics, el nostre alcalde portava el seu discurs injust que anava a llegir foren les que foren les qüestions plantejades» declaren des de la Plataforma.

Per a la Plataforma resulta obvi que «la intenció d’aquest esperpent era desviar el vertader, i únic, debat que la Plataforma de veïns “Casc Antic Digne i Viu” ha plantejat en els dos últims anys: el caòtic servei públic de la xarxa de distribució d’aigües potables a la nostra ciutat«. Així mateix, com ja han denunciat reiteradament, «aquest caos es materialitza en una xarxa de conduccions de fibrociment i plom que data dels anys seixanta del segle passat en la qual es produeixen múltiples trencaments, rebentades (https://t.co/jkzef8rtur) i en una insostenible eficiència hídrica de la nostra xarxa del 20% aproximadament, segons auditoria de la Sindicatura de Comptes de l’any 2017, provocada per un deteriorat Canal de Bellús i una envellida xarxa de canalitzacions«.

Aquesta realitat, una xarxa de fibrociment i plom en tot el Barri antic, ha sigut negada reiteradament i en públic per Ignacio Reig, regidor responsable de la xarxa i per l’alcalde de Xàtiva, Sr. Cerdà, sense anar més lluny, en el passat ple municipal del dia 10 de setembre.

Davant aquesta negativa reiterada, la Plataforma va sol·licitar que se’ls presentaren les analítiques efectuades per l’ajuntament i que se’ls indicara els punts de recollida de les mostres, amb la intenció de verificar rastres de plom. «Només teníem informació d’aquestes per un article publicat el 2 d’abril de 2022 en premsa escrita, amb declaracions del regidor de Sanitat de l’ajuntament de Xàtiva, en el qual s’indicava que la concentració de plom en l’aigua en la zona del barri antic era inferior a un microgram per litre» han explicat.

La Plataforma, al no rebre aquestes analítiques, va encarregar i pagar amb els seus diners unes analítiques a dos laboratoris homologats (un de València i un altre de Barcelona especialitzat en la detecció d’amiant) amb mostres preses de la Font pública de la plaça de Sant Francesc.

La publicació de les analítiques encarregades per la Plataforma, revelen una proporció de plom (3’84 micrograms per litre) més de quatre vegades superior a la informada pel govern municipal en el barri antic. És, aproximadament, la meitat del paràmetre garantista marcat per les autoritats sanitàries. «L’aigua de Xàtiva compleix amb el paràmetre màxim permés de concentració de plom, però ens preocupa aquesta perillosa concentració de 3’84 micrograms per litre i, sobretot, demostra la mentida enrocada del nostre govern municipal negant l’existència del plom en la xarxa, de la qual no s’ha retractat, sinó tot el contrari» analitza la Plataforma.

D’altra banda, l’analítica de l’amiant, material sobre el qual mai se’ls havia informat, malgrat la seua insistència, revela una concentració de 4.666.667 microfibres per metre cúbic, 4.667 microfibres per cada litre d’aigua. «L’existència d’amiant demostra la segona mentida enrocada del nostre govern municipal que nega l’existència de fibrociment (amiant) en les conduccions d’aigua de la ciutat de Xàtiva«.

El plom i l’amiant no s’expulsen de l’organisme. Per molt baixes que siguen aquestes concentracions, s’instal·len en el nostre organisme i es converteixen en un enemic silenciós, els efectes adversos del qual per a la nostra salut poden aparéixer després de decennis, com certifica l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el Parlament europeu, així com s’especifica en múltiples normatives i estudis d’instàncies nacionals i autonòmiques que exigeixen que l’aigua per a consum humà no passe per aquestes conduccions, que han de retirar-se.

Aquesta era l’única intenció de la Plataforma, que mai ha negat que l’aigua de Xàtiva no complisca amb els paràmetres actuals establits per Salut Pública, «ho hem afirmat sempre i hui de nou«. «Emplacem públicament al govern municipal al fet que diga quan algun portaveu de la Plataforma ha fet aquesta afirmació que posen en la nostra boca» han demanat.

Al comunicat emés, la Plataforma manifesta que:

«La nostra finalitat és desautoritzar, i així queda provat, el negacionisme del nostre govern municipal que, en un clàssic mecanisme de projecció, desvia la seua responsabilitat cap als qui som els denunciants d’aquesta gravíssima situació que vivim. Pretén el Sr. Cerdà, amb aquest filibusterisme polític, presentar a les víctimes com a agressors i dictar com un fet real el que realment no va ocórrer en el ple, en dir que: “tant el PP com Xàtiva Unida es desmarquen de les manifestacions del col·lectiu veïnal sobre la qualitat de l’aigua de Xàtiva”.

Això és una simple perversió informativa (PP i Xàtiva Unida no poden estar en contra d’alguna cosa que mai hem afirmat) el col·lectiu veïnal mai ha negat la potabilitat de l’aigua de Xàtiva en relació amb els paràmetres establits, que són variables, per cert, com
podem comprovar en el seu històric. De fet, ja està sobre la taula de Sanitat la reducció del paràmetre del plom a 4 micrograms per litre.

  • Exigim un govern municipal amb impuls ètic, que treballe per la salut pública amb criteris garantistes i amb una sensibilitat ecològica cap a aquest bé tan essencial, l’aigua.
  • Exigim un impuls ètic més enllà de la vella política d’accions amb rèdit electoralista.
  • Exigim que s’escolte la gent. Exigim que les nostres entelèquies es traduïsquen, d’una vegada per sempre, en un pla de renovació integral de la xarxa d’aigua de Xàtiva. Que deixe de ser una situació ideal en la nostra imaginació i es convertisca en un pla de treball planificat d’un govern de la gent.

En definitiva, exigim servidors públics en el nostre govern municipal«.

WhatsApp Portal de Xàtiva