Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

Roger Cerdà ha anunciat aquest matí la remodelació integral del consultori de Salut de l’antic hospital per tal de fer-lo accessible i d’adequar-lo a les necessitats del servei, en una zona de la ciutat on hi viu molta gent major i amb problemes de mobilitat. L’actuació, que ja compta amb un projecte redactat, s’inclou entre les mesures en infraestructures i polítiques socials que aporta el programa electoral del PSPV-PSOE de Xàtiva. La reforma integral d’aquest consultori de Salut tindrà un cost previst de 307.000 euros. Aquesta actuació ve a millorar les infraestructures sanitàries de la ciutat, completant el mapa sanitari amb la ja anunciada construcció d’un nou centre de salut a la zona est de Xàtiva i l’ampliació de l’aparcament de l’hospital Lluís Alcanyís. Així mateix, es milloraran els serveis públics al centre històric, millorant la funcionalitat d’un dels principals elements del patrimoni històric artístic de la ciutat.

El nou consultori s’instal·larà en l’ala nord de l’edifici de l’hospital reial i comptarà amb quatre consultes, 2 de medicina i 2 d’infermeria, amb capacitat suficient per a albergar una taula d’atenció personal, llitera exploratòria i lavabo. Ocuparà l’actual zona de magatzem, amb una superfície d’uns 160 metres quadrats. Però el seu principal avantatge és que totes les consultes estaran situades en la planta baixa, permetent l’accés a peu pla i eliminant escales i altres barreres arquitectòniques que dificulten l’accés a l’actual consultori. El termini previst d’execució de les obres és d’uns cinc mesos.

L’actuació s’aprofitarà per restaurar elements patrimonials de l’edifici de l’hospital, un dels principals monuments de la ciutat. Per exemple, s’actuarà en la neteja de l’enteixinat de fusta de la sala, que es troba en bon estat, reposant-se alguns elements llenyosos. També es fa imprescindible desmuntar el sòcol de ceràmica del segle XVIII present en la primera planta per a actuar en els forjats, sòcol que serà restaurat i recol·locat en la seua posició original. Es mantindrà part del paviment hidràulic existent i es reposarà el restant amb rajoles hidràuliques de color roig, d’acord amb el paviment de la resta de l’edifici. També es recuperaran els ferratges i les contrafinestres de la fusteria exterior. Les obres de remodelació del consultori de la Seu s’aprofitaran per instal·lar-hi un ascensor.

Cerdà també ha fet al·lusió al nou centre de salut Xàtiva II – Cases Barates, nova infraestructura sanitària que atendrà a una població de 11.000 persones. Cerdà ha dit que d’aquest nou centre de salut se’n beneficiaran els veïns de barris com ara les Cases Barates, Bixquert, Sant Pere, Selgas o el Barri del Carme, que evitaran el desplaçament fins l’altra punta de la ciutat, podent acudir amb facilitat a un centre més proper i accessible. El centre de salut Xàtiva II–Cases Barates disposarà de 8 consultes mèdiques, 8 consultes d’infermeria, àrea de fisioteràpia, urgències i altres serveis auxiliars.

Així mateix, l’alcalde ha recordat la compra d’una parcel·la de 4.551 metres quadrats per a l’ampliació de l’aparcament de l’hospital Lluís Alcanyís. La parcel·la llinda amb la part posterior del centre hospitalari i amb un dels aparcaments actualment existents. L’adquisició d’aquestos terrenys permetrà descongestionar l’estacionament i obrir un nou accés a la zona d’aparcament de la part de darrere de l’hospital. Amb aquest nou accés, es podrà arribar a aquell segon pàrquing sense necessitat de travessar la zona d’urgències.

El solar junt al Teresa Coloma és l’única opció viable

L’alcalde ha volgut deixar clar que “si volem tindre un centre de salut que no li coste diners a l’Ajuntament, que estiga fet en els propers quatre anys i en un temps raonable, l’única alternativa viable és la que hem proposat, que, a més a més, compta amb els informes favorables de la Conselleria de Sanitat i dels propis tècnics de l’Ajuntament”. Cerdà ha eixit així al pas d’algunes crítiques a aquest projecte, emeses per formacions polítiques en temps electoral.

L’alcalde, que ha manifestat haver escoltat altres propostes, ha dit que “és important aclarir que hi han altres solars a prop d’allà, però quan un fa una proposta ha d’informar-se abans de llançar-la. Perquè hi han algunes propostes que volen construir el centre de salut sobre un solar qualificat com a zona verda i això està prohibit per la llei. Per a fer el centre de salut cal sol dotacional i els únics solars que té l’Ajuntament en aquella zona són el del costat del Teresa Coloma i un altre junt al CRIS i el CEEM, on està projectat un aparcament i que es gasta en Fira”. L’alcalde també ha qüestionat altres propostes alternatives que s’han conegut aquestes setmanes: “alguna altra proposta que he escoltat contempla fer el nou centre de salut en un solar que és propietat privada i qualificat com a sòl edificable, amb la qual cosa caldria expropiar-lo o comprar, una opció que és molt més costosa i alentiria massa el disposar d’un servei bàsic i absolutament necessari per a la població”.

Pel que fa a les preocupacions manifestades per l’entorn del centre educatiu, Cerdà ha explicat que “ja ens hem reunit amb la comunitat educativa i els hem explicat que els metres que ocupe el nou centre de salut es compensaran amb una reparcel·lació que agarre part de la zona de passeig que hi ha al costat del col·legi i que pertany a la parcel·la dotacional, encara que ara forme part del carrer”.

WhatsApp Portal de Xàtiva