Solopizza Xàtiva

Aquest dissabte 19 de setembre s’ha celebrat a Montesa la Primera Ruta “Montesa Amb Ulls de Dona” una proposta cultural que posa al centre les dones montesines i el seu paper històric.

La ruta consisteix a una visita teatralitzada a la que al guia josep Cerdà, cronista de la vila, s’afegeix l’actriu Monserrat Vila amb texts de Xavi Delgado i Mikel Oraá. Aquesta ruta es repetirà més vegades al llarg de l’any i pel moment l’aforament està complet per a la propera i ja estan cobertes bona part de les reserves de la tercera.

Durant la ruta nou dones històriques montesines retornen a la vida per contradir el discurs oficial que sempre ha posat al centre als homes i les classes altes. Perquè aquesta ruta no sols parla de les dones sinó que les converteix en portaveus de la gent del poble que durant segles ha treballat i patit per fer la Montesa que coneguem a hores d’ara. Així a la ruta, a banda de parlar de fets històrics o de les dones oblidades de la història es parla d’altres temes com a la solidaritat, la integració, la cultura o l’educació.

Aquesta primera ruta ha comptat entre els seus assistents, a banda d’un bon grapat de persones del poble, amb participants notables com ara Maria Josep Amigó (vice-presidenta de la Diputació de València), Nathalie Torres (diputada autonòmica), Dolors Gimeno (diputada de la Diputació de València), Anna Perpinyà (assessora d’igualtat de la vicepresidenta de la Generalitat), Àgueda Micó (co-portaveu de Compromís), Mai Castells (alcaldessa de Canals) o Josep Tortosa (gerent de turisme de la Mancomunitat de la Costera – la Canal) que no s’han volgut perdre l’estrena d’aquesta proposta innovadora.

Analia Juan, alcaldessa de Montesa, ha declarat que està molt satisfeta amb aquesta primera ruta i que “volíem fer una proposta innovadora, que canviara com es fan les coses. Donar veu a la gent que normalment no la té. És una experiència a mig camí entre la cultura, el turisme i l’educació que explica el nostre poble, que ens posa a les persones al centre d’atenció. És una nova forma de conèixer el nostre poble posant el valor el millor que tenim, la nostra gent.” Així mateix l’alcaldessa ha explicat que “aquesta no és una proposta aïllada, entra dins una estratègia més ampla amb propostes més enllà de la cultura i el turisme. Hem creat un paraigües, la marca “Som Montesa”, que aportarà propostes en altres àmbits com ara la valorització del camp i els productes agraris, l’ocupació o el benestar de les persones. Volem reforçar l’estima pel que som i mostrar al món tot el que tenim per oferir.”

Les properes rutes estan previstes per al 26 i 27 setembre i es poden fer reserves contactant amb l’ajuntament de Montesa.

WhatsApp Portal de Xàtiva

Diseño, programación y mantenimiento web en Xàtiva