Manifest del Cercle Podem Xàtiva en commemoració del 25N

275

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Comunicat Cercle Podem Xàtiva:

Hui, com tots els anys, s’organitzen una sèrie d’actes per a denunciar la violència que pateixen dones i xiquetes a tot el món per l’únic fet de ser dones i xiquetes, així com exigir l’erradicació d’aquesta violència que coneixem com a violència masclista (des de 2003 fins al 8 de novembre, a Espanya hi ha hagut 1118 feminicidis, els 37 últims és aquest mateix any).

N’hi han quins es preguntaran: “I per a què em serveix saber això?” Perquè els pobles que obliden la seua història estan condemnats a repetir-la. Dones i xiquetes han patit tot tipus de violències durant milers d’anys però només han trascendit uns pocs casos que ens han permés visibilitzar aquesta xacra, ser conscients de la seua gravetat i lluitar contra aquesta.

L’origen el trobem en el 25 de novembre de 1960, quan les germanes dominicanes Minerva, Pàtria i María Teresa Mirabal van ser assassinades per les seues activitats opositores contra la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo (1930 – 1961).

Aquest succés no va ser oblidat i en 1981 es va iniciar un moviment en tota Amèrica Llatina per a exigir la fi de la violència contra les dones. Aqueix mateix any es va celebrar a Bogotà la Primera Trobada Feminista de Llatinoamèrica i el Carib, on es va assignar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, en memòria de les tres germanes Mirabal.

El 17 de desembre de 1999, l’Assemblea General de les Nacions Unides va ratificar el 25 de novembre com el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona en honor a les germanes Mirabal, i va convidar a governs, organitzacions internacionals i organitzacions no governamentals a organitzar activitats dirigides a sensibilitzar a les societats respecte a aquest greu problema.

Però qui o quins voldrien que ignoràrem aquests fets i no férem res per a combatre-la

Perquè totes aquelles persones que hui dia són hereus de l’autoritarisme, el reaccionarisme i la misogínia que han caracteritzat a quasi totes les societats i pobles al llarg de la història. Tot això conforma el patriarcat, un sistema sociopolític basat en la supremacia de l’home sobre la dona que encara persisteix en els nostres dies de forma més dissimulada que en el passat.

Enfront d’això, va sorgir el feminisme, un moviment que porta segles lluitant per la igualtat real entre homes i dones en totes les esferes de la societat (dret al vot, dret al treball, divorci, prohibició dels matrimonis de conveniència i infantils, abolició del tràfic de dones, baixa per maternitat…), la qual cosa suposa una amenaça per a aquells que es beneficien dels privilegis del patriarcat, així com del capitalisme, sistema econòmic també basat en la desigualtat i tots dos molt vinculats des de fa temps.

Per això mateix, des de PODEM XÀTIVA, volem deixar clar el nostre compromís per l’erradicació del patriarcat, de les violències masclistes en totes les seues formes i d’avançar cap a una societat igualitària i lliure per a tots i totes. Per això, també aplaudim les polítiques feministes impulsades des del Ministeri d’Igualtat que permeten avançar en aquesta direcció com la Llei de Llibertat Sexual, entre moltes altres.

Convidem a tots i totes a comprovar les dades oficials les xifres que desgraciadament demostren la gravetat de la situació. Animem a unir-nos en aquesta lluita per un món més igual i a fer front al patriarcat i al discurs negacionista.

VISCA LA LLUITA FEMINISTA!

WhatsApp Portal de Xàtiva