L’IES Josep de Ribera publica un avanç de la seua enquesta d’opinió

1392

EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Seguint amb la seua política docent i d’utilitat pública i una vegada transcorregut un any de les eleccions locals, el Departament de Geografia i Història de l’IES Josep de Ribera ha realitzat aquest curs també una macro-enquesta. Aquest cop centrada en qüestions de valoració i coneixement de les tasques de govern, dels líders locals i identificació de problemes, així com d’autoposicionament ideològic. Així mateix hem preguntat sobre tres temes objecte de discussió pública

El manteniment d’espectacles taurins a la Ciutat (corregudes de bous)

El manteniment del títol de «Reina de la Fira»

El tancament al trànsit durant el cap de setmana del tram central de l’Albereda.

En aquest avanç donem a conéixer el resultat sobre aquestos tres temes alhora que emplacem a organismes i persones interessades a l’acte de difusió de l’informe complet que tindrà lloc el proper 3 de juny al Saló d’Actes de l’Institut.

Qüestions Prèvies:

Tothom comprén que una enquesta d’opinió i una consulta (amb totes les garanties) són fets diferents que poden oferir resultats molt dispars. En una consulta sobre un tema del qual tenen opinió formada una part de la població, solen acudir únicament els més interessats en la qüestió tant al seu favor com en contra. Per contra, aquelles persones a les quals els és igual el tema no fan «l’esforç» d’acudir a la consulta. Això es maximitza o minimitza en funció de les «facilitats» que es tinguen per votar (mètode, punts de votació, propaganda oficial, etc.).

En una enquesta com la que hem fet, viària i anònima, l’enquestador aborda al ciutadà aleatòriament i aquest pot estar interessat o no pel tema pel qual se li pregunta. No obstant això, el no interessat sol emetre la seua opinió. Queda per a una valoració posterior considerar la «qualitat» de l’opinió de cada un d’aquestos dos sectors, els que tenen opinió formada sobre el tema (positiva o negativa) i els que no en tenen.

Aquesta enquesta estava previst realitzar-la en l’últim trimestre del curs, dins de la programació de l’assignatura Història del Món Contemporani de 1r de Batxillerat i no ha estat la nostra intenció «coincidir» amb la consulta que té previst realitzar a partir del 25 de Maig el nostre Ajuntament. De totes maneres com que som un equip docent independent hem volgut avançar aquestes dades concretes per no donar lloc a especulacions «a posteriori» de confirmació o contradicció amb els resultats de la consulta.

Cal afegir que, des del nostre punt de vista, la tasca dels dirigents polítics està en modificar o no la realitat seguint els seus propis criteris de com arribar a una societat més justa i millor. En aquest sentit, sondejos, enquestes i fins i tot consultes són un mitjà i no un fi en si mateixos. No cal sacralitzar cap d’ells.

El Departament de Geografia i Història.
IES Josep de Ribera.

ELS GRÀFICS APORTATS PER L’IES JOSEP DE RIBERA ES PRESENTEN AL FINAL DE L’ENTRADA

És partidari de que l’Ajuntament de Xàtiva deixe d’organitzar corregudes de bous?

Un 53,1% del total de respostes que han manifestat la seua posició al respecte(416) han contestat que NO a aquesta pregunta. És a dir, una majoria escassa del enquestats prefereixen que l’Ajuntament s’implique en mantenir les corregudes de bous.
És evident com segons l’edat canvia l’opinió. Entre els 18 y el 34 anys són majoria els partidaris de la supressió (56,4%).
També per opció política en record de vot hi ha considerables diferències. Com es por observar al gràfic 2, els votants d’EU i COMPROMÍS, per aquest ordre, són partidaris de la supressió, mentre que en el PSPV estan equilibrades les dues posicions(quasi al 50%), i en CIUTADANS i sobre tot el PP és aclaparadora la majoria a favor de mantenir la situació actual.

Som conscients de que una cosa és que es mantinguen les corregudes de bous a la Fira, única manifestació taurina a la ciutat, i una altra que l’Ajuntament col·labore en mantenir la festa. Queda per al futur la qüestió de si la ciutadania acceptaria majoritàriament l’existència d’espectacles taurins sense cap ajuda organitzativa i subvencionadora de l’Administració.

És partidari de suprimir el títol de “Reina de la Fira”?

Les dades i gràfics són eloqüents. Una amplia majoria del total que han contestat (411) en un sentit o altre ho han fet en contra de suprimir el títol. Negativa que es manté en totes les franges d’edat i en totes les opcions polítiques. Si bé en el votants d’EU i COMPROMÍS el partidaris de la supressió del títol sobrepassa el 40%, mentre que en l’extrem contrari se situen el PP i CIUTADANS que en més d’un 85% NO són partidaris de la supressió.

Queda també per al futur preguntar a la ciutadania per la denominació d’un títol nou si descartem el de “Reina”.

És partidari de tancar els diumenges al trànsit el Reial de l’Albereda com està fent l’Ajuntament?

Els resultats són els següents d’un total de 417 persones que han manifestat la seua opinió:

ribera7

Les dades reflecteixen com és la postura clarament contrària al tancament dels votants del PP la que equilibra en certa manera la proporció. Postura que trenca la majoria a favor de la resta de partits.

 

 

FITXA TÈCNICA:

Àmbitlocal: municipi de Xàtiva

Mètode: 487enquestes-entrevista personal i viària. Passades per 10 equips de 7 enquestadors amb qüestionari de preguntes tancades, ubicats en 35 punts diferents de la ciutat.

Característiques:

Estratificada por segments d’edat, sexe i districtes electorals.

Segments d’edat: 18-34 anys; 35-49 anys; +50 anys.

Districtes: Els cinc corresponents a la ciutat exceptuant les pedanies.

Treball de camp: Divendres 29 d’abril de 2016

Fiabilitat: 95%, Marge d’error:± 5,5%

WhatsApp Portal de Xàtiva